Synthesis and reactions of alpha-keto-beta-hydroxy phosphonates
Alfa-keto-beta-hidroksifosfoatların sentezi ve reaksiyonlar
  1. Tez No: 199447
  2. Yazar: ŞEHRİBAN BARIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Açil anyon, açil anyon eşleniği, ketofosfonat, kiral alfa-hidroksikarboksilik asit.v, Acyl anion, acyl anion equivalent, ketophosphonates, chiral alpha-hydroxycarboxylic acidsiv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Ketofosfonat türevleri organik reaksiyonlarda önemli yapıtaşıdırlar ve biyolojik aktifürünlerin de yapılarında bulunurlar. Bu çalışma alfa-keto-beta-hidroksifosfonatlarınsentezini ve farklı reaksiyonlarını sunmaktadır. Bu amaç doğrultusunda alfa-hidroksikarboksilik asitlerin hidroksi grubupları alkyl ya da açil gruplarıylakorunduktan sonra klor türevlerine çevrilmeleriyle elde edilen ara ürünlertrialkilfosfonatlarla reaksiyona sokulmuş ve alfa-keto-beta-hidroksifosfonatlar eldeedilmiştir. Bu ürünler değişik nükleofillerle reaksiyona sokularak fosfonat türevlikuaterner dioller elde edilmiştir. Ayrıca organokatalizörler kullanılarak farklıstereoseçicilikte hedef ürünler sentezlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents synthesis and different reactions of alpha-keto-beta-hydroxyphosphonates. Toward this aim, the hydroxyl functionality of alpha-hydroxycarboxylic acids were protected with alkyl or acyl groups and thenformation of acid chloride followed by the reaction with trialkylphosphite furnishedprotected alpha-keto-beta-hydroxyphosponates. Nucleophilic addition reactionswere applied to these compounds to obtain quaternary alcohols with phosphonatefunctionality. The addition reactions were tried with organocatalysts for theenantioselective formation of desired products.