Chisio: A visual framework for compound graph editing and layout
Chısıo: Bileşik çizge düzenlemesi ve yerleştirmesi için görsel bir çerçeve
  1. Tez No: 199473
  2. Yazar: CİHAN KÜÇÜKKEÇECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR DOĞRUSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: information visualization, graph layout, graph editing, software sys-tem, graph editor, compound graphs
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Cizgeler, ağ oluşturmaktan, biyolojiye, bilgisayar bilimlerine, birşok alanda sıkşaş g s c ckullanılan veri modelleridir. Gürselleştirme, etkileşimli düzenleme kabiliyetio s s uve şizgelerin yerleştirilmesi, temeldeki ilişkisel bilgilerin şozümlenmesinde kritikc s s cü ukonulardır.Birşok ticari ve ticari olmayan şizge gürselleştirme araşları mevcuttur. Ancakc c o s cbileşik veya sıradüzensel olarak düzenlenmiş şizge güsterimini sağlayan araş sayısıs u u sc o g cşok sınırlı sayıdadır.cBiz adı Chisio olan yeni bir aşık-kaynak düzenleme ve yerleştirme ya-c u span şerşeve tanıtıyoruz. Chisio bedava, kullanımı kolay ve etkili, otomatikccyerleşim algoritmalarını destekleyen bir akademik şizge gürselleştirme aracı olaraks c o sgeliştirildi. Java'da yazıldı ve Eclipse'in Grafiksel Düzenleme Cerşevesi'ni (GEF)s u şctemel olarak aldı.Chisio yakınlaştırma, kaydırma, şizge nesneleri ekleme ya da cıkarma, harekets c şettirme, boyutunu değiştirme gibi standart şizge düzenleyici ozellikleri ile tamam-gs c u ülanmış üzelleşmemiş bileşik cizge düzenleyicisi olarak kullanılabilir. Var olan şizgeso s s sş u cnesnelerinin ozelliklerini ve yerleşim seşeneklerini değiştirmek işin nesne ozellikleriü s c gs c üve yerleşim seşenekleri pencereleri sunulmaktadır. Ayrıca, kullanılmakta olans cşizgeyi yazdırma ya da resim olarak ve kalıcı bellekte saklamak da mümkündür.c uuuSaklanan şizgeler ya da diğer araşlar tarafından yaratılmış GraphML bişimindekic g c s cdosyalar Chisio'ya yüklenebilir. Bunlardan başka, vurgulama mekanizması ileu skullanıcıların ilgilendiği altşizgelerin vurgulanması da mümkündür.g c uuuCerşeve, son kullanıcıların üzel ihtiyaşları işin kolayca üzelleştirilebilmeyeşc o c c o solanak sağlayacak bir mimariye de sahiptir. Ayrıca Chisio yay gümmeli'deng osıradüzensel yerleşime, bileşik yay gümmeliye, dairesel yerleşime ceşitli yerleşimu s s o s şs svvistilleri sunmaktadır. Bundan başka, yerleşim algoritması geliştirenler işin Chi-s s s csio'yu ideal bir sınama ortamı yapacak şekilde yeni algoritmalar doğruca ek-s glenebilir.Anahtar süzcükler : bilgi gürselleştirme, cizge yerleşimi, şizge düzenleme, yazılımou o s ş s c usistemi, şizge düzenleyici, bileşik şizgeler.c u sc
Özet (Çeviri)
Graphs are data models, widely used in many areas from networking to biology tocomputer science. Visualization, interactive editing ability and layout of graphsare critical issues when analyzing the underlying relational information.There are many commercial and non-commercial graph visualization tools.However, overall support for compound or hierarchically organized graph repre-sentations is very limited.We introduce a new open-source editing and layout framework named Chisiofor compound graphs. Chisio is developed as a free, easy-to-use and powerful aca-demic graph visualization tool, supporting various automatic layout algorithms.It is written in Java and based on Eclipse?s Graphical Editing Framework (GEF).Chisio can be used as a finished generic compound graph editor with standardgraph editing facilities such as zoom, scroll, add or remove graph objects, move,and resize. Object property and layout options dialogs are provided to modifyexisting graph object properties and layout options, respectively. In addition,printing or saving the current drawing as a static image and persistent storagefacilities are supported. Saved graphs or GraphML formatted files created byother tools can be loaded into Chisio. Furthermore, a highlight mechanism isprovided to emphasize subgraphs of users interest.The framework has an architecture suitable for easy customization of the toolfor end-users? specific needs as well. Also Chisio offers several layout styles fromthe basic spring embedder to hierarchical layout to compound spring embedder tocircular layout. Furthermore, new algorithms are straightforward to add, makingChisio an ideal test environment for layout algorithm developers.iiiiv