A new PI and PID control design method and its application to active queue management of TCP flows
Yeni bir PI ve PID kontrolü tasarımı methodu ve TCP akışları için AQM tasarımı uygulaması
- Tez No: 199474
- Danışmanlar: PROF. DR. HİTAY ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: PID kontrol, zaman gecikmesi, Etkin Kuyruk Yünetimio(AQM), anahtarlamalı kontrol, ns-2, PID control, time delay, Active Queue Management (AQM), switch-ing control, ns-2
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Günümüzde birşok kontrol uygulamasında basit yapıları sayesinde PID kontroluu u cbirimlerinin kullanımı devam etmektedir. Zaman gecikmeli kararsız sistemler işincde bu tip kontrol birimlerinin tasarımı konusunda birşok şalışma yapılmaktadır.ccsBir süre ünce yayımlanan bir şalışmada, giriş ve/veya şıkışlarında zamanuo cs s csgecikmesi olan bir sınıf şok girişli şok şıkışlı (MIMO) kararsız sistem işin PI ve PDc sc c s ckontrol tasarımı metodu geliştirilmiş ve daha sonra bu kontrol birimlerinin izins sverilen kazanş aralıklarını maksimize eden yeni bir şalışma yayınlanmıştır. Buc cs stezde, bahsi geşen şalışmaların sonuşları kullanılarak, tümlevli ve zaman gecik-ccs c umeli sistemlerde uygulanacak PI, PD ve PID kontrol birimlerinin kazanşlarınıcayarlamak uzere yeni bir metot sunulmaktadır. Bu yünteme gore kontrol bir-ü oimlerinin kazanşları izin verilen en yüksek kazanş aralıklarının merkezi olarakc u cüalınmakta ve büylece optimal kontrol birimleri elde edilmektedir.o OnerilenËsyüntemin bir uygulaması olarak TCP (Iletişim Kontrol Protokolü) akışlarınıno u sAQM (Etkin Kuyruk Yünetimi) problemi işin kontrol birimleri tasarlandı. Etkino ckuyruk yünetimi, bilgisayar aËlarında kullanılan bir sıkışıklıËı giderici kontrolo g sgyüntemi olup amacı kuyrukta bekleme gecikmelerini azaltmak ve baËlantılarıno gkullanım oranını artırmaktır. Daha ünce yapılan şalışmalarda, sıkışıklıktano cs skaşınma modunda şalışan TCP'nin türevsel denklemelere dayalı sıvı akış modelic cs u skullanılarak AQM bir geri besleme sistemi olarak modellenmiştir. Bu model kul-sülanılarak uygun kontrol birimleri tasarlandı. Onerilen kontrol metodu üncelikleoËzamanla deËişmeyen zaman gecikmesi durumu işin AQM'ye uygulandı. Ikincigs colarak, metot anahtarlamalı kontrol yüntemi de kullanılarak zamanla deËiseno gzaman gecikmeli duruma uygulandı. Her iki durum icin de geliştirilen kon-strol birimlerinin performansları ns-2 platformunda paket düzeyinde benzetimlerleugüsterildi.o
Özet (Çeviri)
PID controllers are continuing to be used in many control applications due totheir simple structures. Design of such controllers for unstable systems with timedelays is an active research area. Recently, stabilizing PI and PD controllers fora class of unstable MIMO (multi-input multi-output) systems with input/outputdelays have been investigated and allowable controller gain intervals for suchcontrollers have been maximized. Motivated by these studies, this thesis proposesa new method for tuning the parameters of PI, PD and PID controllers forintegrating processes with time delays. The method is based on selecting thecenters of the maximized gain intervals as the controller gains for the purposeof obtaining optimal controllers. As an application of this method, controllersfor AQM (Active Queue Management) of TCP (Transmission Control Protocol)ï¬ows have been designed. AQM is a congestion control method used in computernetworks to increase link utilization with less queueing delays. The ï¬uid ï¬owmodel of TCP?s congestion avoidance mode based on delay diï¬erential equationssupplies the mathematical background for modelling the AQM as a feedbackcontrol system and designing diï¬erent control schemes accordingly. Firstly, theproposed controller design method has been applied to AQM for the case oftime invariant time delay and secondly the method has been supported withswitching control technique to obtain optimum system performance in the caseof time varying time delay. The performance of the designed controllers for bothcases has been illustrated by packet level simulations in ns-2.