Visualization of urban environments
Yerleşim alanlarının görüntülenmesi
- Tez No: 199475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR GÜDÜKBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Stereoscopic visualization, slice-wise representation, space subdivi-sion, octree, occlusion culling, occluder shrinking, Minkowski diï¬erence, from-region visibility, urban visualization, visibility processing.iv
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bilgisayar graï¬klerinde geniş geometrik ortamların modellenmesi ve gürü ntü len-s ou umesi popü ler bir araştırma alanıdır. Bu tezde, geniş ve karmaşık şehir ortam-u s s sslarının uretilmesi ve stereoskopik olarak gürü ntü lenmesi işin bir cerşeve sunul-ü ou u c şcmaktadır. Kullanıcının güreceËi gürü ntü ye katkıda bulunmayan geometrinino g ou uşoËunun elenmesi işin, kapatılan alanların atılması ve bakış piramidi dışında kalancg c s salanların ayıklanması yüntemleri uygulanmaktadır. Kapatılan alanların atılmasıoişlemi işin daraltma yüntemi, yeni bir Minkowski farkına dayanan yaklaşıms c o sile uygulanmaktadır. KısmË gürü ntü lemeyi saËlayabilmek işin, dilimsel temsilı ou u g cadı verilen yeni bir bina temsil yüntemi geliştirilmiştir. Bu yüntem sayesinde,o s s okısmË gürü nü rlü k, depolama ihtiyacında muazzam azaltmalar saËlanarak tem-ı ou u u gsil edilebilmektedir. Elde edilen gürü ntü listesi graï¬k işlemci unitesi tabanlıou u s übir algoritma aracılıËıyla gürü ntü lenmektedir. Stereoskopik gürü ntü leme, ge-g ou u ou uzinti esnasında hesaplanan güz pozisyonlarına dayanmakta ve gürü ntü listelerio ou utespit edilmiş kapatılan alanların bilgisi kullanılarak elde edilmektedir. Stereos-skopik gürü ntü leme işin bakış piramidi dışındaki nesnelerin ayıklanması işlemi,ou u c s s süher iki güz işin iki yerine bir kez uygulanmaktadır. Onerilen algoritmalarockişisel bilgisayarlarda kodlanmıştır. Performans deneyleri, kapatılan alanlarıns satılması yüntemi ile dilimsel veri yapısı kullanımının, standart gürü ntü lemenino ou ukullanıldıËı bina seviyesindeki kapatılan alanların ayıklanması yüntemine güreg o operformansı; gürü ntü karesi hızı olarak % 81 arttırdıËını; graï¬k işlemci unitesiou u g s ütabanlı yüntem kullanımının da buna % 315 ilave artış saËladıËını ve depolamao sg güihtiyacını % 97 azalttıËını güstermektedir. Onerilen cerşevenin kullanılmasının,g o şcbü yü k ve karmaşık şehir modellerinin dü zgü n ve gerşek zamanlı gürü ntü lenmesiniuu ss uu c ou usaËladıËı güsterilmiştir.g go sAnahtar süzcükler : Stereoskopik gürü ntü leme, dilimsel veri yapısı, uzay altou ou ubülü mleme, sekizli ağaşlar, kapatılan alanların ayıklanması, kapatanların daral-ou gctılması, Minkowski farkı, bülgeden gürüş, şehir gürü ntü leme, gürü nü rlü k işleme.o o us s ou u ou u u sv
Özet (Çeviri)
Modeling and visualization of large geometric environments is a popular researcharea in computer graphics. In this dissertation, a framework for modeling andstereoscopic visualization of large and complex urban environments is presented.The occlusion culling and view-frustum culling is performed to eliminate mostof the geometry that do not contribute to the user?s ï¬nal view. For the occlu-sion culling process, the shrinking method is employed but performed using anovel Minkowski-diï¬erence-based approach. In order to represent partial visibil-ity, a novel building representation method, called the slice-wise representationis developed. This method is able to represent the preprocessed partial visibilitywith huge reductions in the storage requirement. The resultant visibility list isrendered using a graphics-processing-unit-based algorithm, which perfectly ï¬tsinto the proposed slice-wise representation. The stereoscopic visualization de-pends on the calculated eye positions during walkthrough and the visibility listsfor both eyes are determined using the preprocessed occlusion information. Theview-frustum culling operation is performed once instead of two for both eyes.The proposed algorithms were implemented on personal computers. Performanceexperiments show that, the proposed occlusion culling method and the usage ofthe slice-wise representation increase the frame rate performance by 81 %; thegraphics-processing-unit-based display algorithm increases it by an additional315 % and decrease the storage requirement by 97 % as compared to occlusionculling using building-level granularity and not using the graphics hardware. Weshow that, a smooth and real-time visualization of large and complex urban en-vironments can be achieved by using the proposed framework.