Seramik yüzeylerinde mikromorfoloji oluşturulması
Developments of micromorphology on ceramic surfaces
- Tez No: 199536
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kolay Temizlenebilir Yüzeyler, Süperhidrofobik, Seramik, Nilüfer Çiçeği, Easy Clean Surfaces, Superhydrophobic, Ceramic, Lotus
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tezde, seramik yüzeylerde süperhidrofobik yüzey özelliğinin eldeedilmesi amaçlanmıştır. Su damlasının üzerinde 1500'den büyük açı yaptığıyüzeyler süperhirofobik yüzeyler olarak adlandırılır. Böyle bir yüzeyinsüperhidrofobik özellik gösterebilmesi için hem üzerinde mikrometremertebesinde pürüzlülük hem de doğal olarak hidrofobik olan malzemeden imaledilmiş olması gerekir. Bu nedenle sırlı karo yüzeyinde uçucu organik maddelerkullanılarak mikro mertebede bir pürüzlülük oluşturulmuştur. Yüzeylerinmorfolojik gelişimi taramalı elektron mikroskobu ile incelenmiştir. Düzenlimorfolojiye sahip yüzeyler organik bir kaplama malzemesiyle kaplanmıştır.Temas açısı gonyometresi kullanılarak kaplanmış morfolojik yüzey, düz yüzey vekaplanmış düz yüzey numunelerin temas açıları ölçülüp, kıyaslanmıştır. Uygunmorfolojiye sahip yüzeylerin teorik yüzey pürüzlülük faktörleri hesaplanmıştır.Tezde elde edilen yüzeylerde, pürüzlülük faktörleri ile temas açıları arasında birilgileşim olmadığı görülmüştür. Ancak, oluşturulan morfolojilerin temas açısını100o'den 130o civarına çıkardığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, ceramic surfaces with superhydrophobic behaviour wereaimed to be obtained. A surface having water contact angle higher than 1500 isnamed as a superhydrophobic surface. To exhibit superhydrophobic feature, asurface should have micron scale roughness on an inherently hydrophobicmaterial. For this reason, micron scale roughness was formed on glazed tilesurfaces by using fugitive organic materials. Morphology evolution of surfaceswas examined by scanning electron microscopy. These surfaces were coated by anorganic material. Contact angle of coated surfaces with morphology, flat surfaceand coated flat surface were measured by contact angle goniometer and compared.Theoretical surface roughness factor was calculated for surfaces which havesuitable morphology. There was no correlation between the roughness factor andcontact angles measured. However, contact angle of coated surfaces wereimproved from about 100o to about 130o by creating surface morphology.