Gıda ve insan kaynaklı Staphylococcus aureus strainlerinin karakterizasyonu
Characterization of Staphylococcus aureus from human and foods
  1. Tez No: 199535
  2. Yazar: PINAR ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. KIYMET GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Staphylococcus aureus, VITEK, FAME, PFGE, Ribotiplendirme, Staphylococcus aureus, VITEK, FAME, PFGE, Ribotyping
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada Eskişehir merkezde satış yapan çeşitli kasap, mandıra,pastane, semt pazarlarından gıda örnekleri temin edilip, toplam mezofilik bakteriyükü araştırılmış, aynı zamanda bu gıda örneklerinde Staphylococcus aureusbakterisi izole edilerek karakterize edilmeye çalışılmıştır.Toplam mezofilik bakteri yoğunluğu açısından üç gıda örneğinin TürkGıda Kodeksinin belirlediği mikrobiyolojik kriterleri aştığı tespit edilmiştir.İdentifikasyon testlerinde geleneksel biyokimyasal testler ve VİTEKsistemi kullanılmıştır. Fenotipik tiplendirme için, antibiyotik duyarlılık testleri,SET-RPLA test kiti ile enterotoksin belirleme testi ve FAME analizleri,genotiplendirme içinse PFGE ve Ribotiplendirme metotları kullanılmıştır.Analiz edilen izolatların geleneksel biyokimyasal testleri ile VİTEKanalizatörü ile yapılan test sonuçları uyumlu bulunmuştur. Antibiyotiklere karşıduyarlılık sonuçlarına göre izolatların %30,64'ü oksasiline dirençli bulunmuştur.En yüksek dirençlilik Amoksisilin-klavulanik asit'e (% 79,03) gösterilmiştir.SET- RPLA test kiti ile üç izolatın enterotoksin D, dört izolatın enterotoksin A vebir izolatın C ve D enterotoksini ürettiği belirlenmiştir. FAME analizi ileizolatların identifikasyonu gerçekleştirilmiş, yağ asitleri profilleri belirlenmiş vegelecekteki S. aureus çalışmalar için yağ asitleri veri tabanı oluşturulmuştur.İzolatların PFGE analizi sonucunda 35 pulsotip, ribotiplendirmede ise 7ribogrup tespit edilmiştir. Bu yöntemler özellikle strainlerin genotiplerininbelirlenmesinin gerektiği epidemiyolojik çalışmalarda güvenilir bir şekildekullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, food samples were obtanined from different butchers, dairies,patisseries, street markets in Eskisehir and total mesofilic bacteria load wereinvestigated . Staphylococcus aureus bacterium was also isolated from this foodsamples then they were characterized.It was determined that total mesofilic bacteria load of three food sampleshas exceeded the microbiological criteria of Turkish Food Criteria.For identification, conventional biochemical techniques and VİTEXsystem were used. Phenotyping included antibiotic sensitivity tests, enteretoxindetermination test with SET-RPLA, Fatty Acid Methyl Esters analysis, howevergenotyping was carried out by using pulsed field gel electrophoresis andautomatic ribotyping.Conventional biochemical test results consisted with VİTEX results.According to the antibiotic sensitivity tests results 30,64 % of the isolates showedresistance to oxacilin. The highest resistance (79,03%) was obtained with theamoxicilinklavulanic acid. SET-RPLA tests indicated that three isolates producedenteretoxin D, four isolates produced enteretoxin A and one isolate producedenteretoxin C and D together. Identification of isolates was done by FAMEanalysis and fatty acid profiles were determined for each isolate. A fatty acidsdatabase for Staphylococcus aureus was constructed for future studies.PFGE analysis of isolates resulted 35 pulsotypes while ribotyping resulted7 ribogroups. This methods can be used reliably for determining strain genotypesin epidemiological studies.