Ticari yolcu uçaklarının alınmasında değerlendirme kriterleri ve geniş gövdeli uçaklarda bir uygulama
Evaluation criteria in procurement of commercial passenger aircraft and an application to wide-body aircraft
- Tez No: 199539
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA CAVCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Air Transportation, Performance of the Aircraft, To Make a Decision, Economy, Politics in the World
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziT CAR YOLCU UÇAKLARININ ALINMASINDADEĞERLEND RME KR TERLER VEGEN Ş GÖVDEL UÇAKLARDA B R UYGULAMABurak ONGANAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüSivil Havacılık Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Mustafa CAVCAR2007, 79 sayfaHava yolu şirketlerinin kurulmasında filo oluştururken veya filoya yenibir uçak alınmak istendiğinde, günümüzün yolcu isteklerinin karşılanması vesektörde iyi bir yer edinebilmek amacıyla en doğru uçak tercihinin yapılmasıönemlidir. Bu tercih de hava yolu elde edeceği kârı, dünyadaki politikaları, gününşartlarını, ve yolcu potansiyelini göz önüne alır. Her hava yolunun modelseçiminde en doğru tercihi yapabilmesi için, özel şirketlere başvurarak kendileriiçin en uygun olacak olan kriterleri bildirerek seçtiği uçakların karşılaştırılmasınıyaptırırlar. Bu tezde ticari yolcu uçaklarının alınmasındaki değerlendirmekriterleri incelenmiş olup, seçilen Boeing 777 ve Airbus 330 serisi uçaklarınkarşılaştırması yapılmıştır. Bu uçakları tercih edebilecek hava yolu şirketlerine birreferans olabilir.Anahtar Kelimeler : Hava Taşımacılığı, Uçak Performansı, Karar Verme,Ekonomi, Dünya'daki politikalar
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisEVALUATION CRITERIA IN PROCUREMENT OFCOMMERCIAL PASSENGER AIRCRAFTANDAN APPLICATION TO WIDE-BODY AIRCRAFTBurak ONGANAnadolu UniversityGraduate School of SciencesProgram of Civil AviationSupervisor: Prof. Dr. Mustafa CAVCAR2007, 78 pagesWhile forming the fleet for the establishment of airline companies or ifthere?s a need for a new airplane, it?s important to make the right decision whilechoosing your airplane in order to respond to the requires of the travelers and tohave a part in the sector. In this preference the airline considers its profit, politicsin the World, conditions of the day and potential of the traveler. To make the rightpreference while choosing the model, they must inform the companies about themost suitable criterion for them and so that they can make the comparison of theaircraft they chose. In this thesis, evaluation criterions of getting these commercialtraveler aircraft are investigated and the comparison of the Boeing 777 and Airbus330 series aircraft is completed. This can be a reference for the airline companiesthat way prefer these aircraft.