Hiyaluronik asit saflaştırılması ve yara iyileştirme amaçlı kullanımı
Purification of hyaluronic asid and its use for wound healing
  1. Tez No: 199541
  2. Yazar: HANDAN AÇELYA AKDAMAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RIDVAN SAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Biology, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hiyaluronik Asit, D-glukoronik Asit, MolekülerBaskılanmış Polimerler, Elektrik Alanda NanofiberÜretimi, Yara Tedavisi, Hyaluronic Asid, D-glucuronic Asid, Molecular Imprinted Polymers, Electrospinning, Wound Healing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
iÖZETYüksek Lisans TeziHİYALURONİK ASİT SAFLAŞTIRILMASI VE YARAİYİLEŞTİRME AMAÇLI KULLANIMIHandan Açelya AKDAMARAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Rıdvan SAY2007, 66 sayfaBu çalışmada, hiyaluronik asit (HA) Streptococcus equi spp. bakterisindenfermantasyon tekniği kullanılarak üretilmiş, üretilen süpernatantın içerdiği HAtayini Reflaktometrik İnterferans Spektroskopi tekniği ile gerçekleştirilmiştir.Üretilen HA'nın saflaştırılması amacıyla biyolojik sistemlerle uyumlu ve HA içinyüksek seçiciliğe sahip D-glukoronik asit bellekli polimerler (MIP) sentezlenipkarakterize edilmiştir. D-glukoronik asit bellekli bu polimerlerin HA ayırımındakietkinliği, HA'nın sulu çözeltilerinden adsorpsiyon çalışmalarıyla saptanmıştır. Buamaçla denge adsorpsiyon zamanı ve derişim adsorpsiyon kapasitesi ilişkisiortaya konulmuş ve D-glukoronik asit bellekli yapay ayırma reseptörlerinin HAmolekülüne seçiciliği Scatchard analizi ile ortaya konulmuştur. Ayrıca bu yapayreseptörlerin HA ayırmada tekrar tekrar kullanılabilir olduğu gösterilmiştir.Çalışmanın son aşamasında HA'nın çözelti ve nanofiber formlarının yara tedavisiüzerindeki etkileri incelenmiş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTMaster of Science ThesisPURIFICATION OF HYALURONIC ASID AND ITS USE FOR WOUNDHEALINGHandan Açelya AKDAMARAnadolu UniversityGraduate School of SciencesBiology ProgramSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Rıdvan SAY2007, 66 pagesIn this study, hyaluronic asid (HA) was produced from Streptococcus equispp. by using the fermantation technique and then produced supernatant?s HAcontent was determined by Reflectometry Interferance Spectroscopy. For thepurification of produced HA, D-glucuronic acid imprinted polymers, which arehigly selective for HA and cooperative with biological systems, were synthesizedand characterized. For HA separation, the efficiency of D-glucuronic acidimprinted polymers was determined with the adsorption studies of HA solutions.For this purpose, the relation between the time of equilibrium- adsorption and thecapacity of concentration- adsorption was declared and the D-glucuronic asidimprinted synthetic receptor?s selectivity to the HA molecule was clarified withScatchard analysis. In addition, ability of using these synthetic receptors again andagain for HA separation was demonstrated. In the final step of this study, theeffects of HA solution and the nanofiber forms on the wound healing wereinvestigated and discussed.