Nematik izotropik sıvı ve izotropik sıvı nematik faz geçişlerin termo-optiksel, termo-morfolojik ve termotropik özelliklerinin incelenmesi
Investigations of thermo-morphologic, thermotropic and thermo-optical properties at nematic isotropic liquid and isotropic liquid nematic phase transitions
  1. Tez No: 199551
  2. Yazar: NEJMETTİN AVCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARİF NESRULLAZADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nematik, Tekstür, Optiksel Geçirgenlik, Optiksel Soğurma, FazGeçiş, Heterofaz Bölgesi, Nematic, Texture, Optical Transmission, Optical Absorption, PhaseTransition, Heterophase Region.Page number: 68Adviser : Prof. Dr. Arif NESRULLAZADE
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
NEMATİK-İZOTROPİK SIVI VE İZOTROPİK SIVI-NEMATİK FAZGEÇİŞLERİN TERMO-OPTİKSEL, TERMO-MORFOLOJİK VETERMOTROPİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ(Yüksek Lisans Tezi)Nejmettin AVCIMUĞLA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ2007ÖZETBu çalışmada, termotropik nematik mezofazın monokristalik homeotropikyönelmiş ve polikristalik yönelmemiş tekstürlerde nematik mezofazı ile izotropik sıvıarasındaki düz ve ters faz geçişlerinde optiksel geçirgenliğin ve soğurma katsayısınınsıcaklığa bağımlılıkları detaylı bir şekilde incelendi ve bu bağımlılıkların söz konusufaz geçişlerinde incelenmiş olan termo-morfolojik özellikleri ile kıyaslanmasıyapıldı. Nematik mezofaz ve izotropik sıvı arasındaki düz ve ters faz geçişlerindetermo-optiksel, termo-morfolojik ve termotropik özelliklerin doğrusal olmayandavranış sergilediği gözlendi. Optiksel geçirgenliğin ve soğurma katsayısınınsıcaklığa göre değişiminde termal histeresiz bulundu. Ve bu mezofazlar için ters fazgeçişlerinde geçiş düz faz geçişlerin geçiş sıcaklıklarına göre sıcaklığının düşüksıcaklıklara doğru kaydığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATIONS OF THERMO-MORPHOLOGIC, THERMOTROPICAND THERMO-OPTICAL PROPERTIES AT NEMATIC-ISOTROPICLIQUID AND ISOTROPIC LIQUID-NEMATIC PHASE TRANSITIONS(M. Sc. Thesis)Nejmettin AVCIMUĞLA UNIVERSITYINSTITUTE of SCIENCE PHYSICS2007ABSTRACTIn this work, the temperature dependences of the optical transmission andadsorption coefficient at the direct nematic-isotropic liquid and reverse isotropicliquid-nematic phase transitions between nematic mesophase and isotropic liquidhave been investigated in detail for the monocrystalic homeotropic oriented andpolycrystalic non-oriented textures of thermotropic nematic mesophase. Thedependences at the direct and reverse phase transitions have been compared with thetermo-morphologic properties. Non-linearity of thermotropic behaviour and alsothermo-morphological and thermo-optical properties at the phase transitions betweenhas been observed. The thermal hysteresis effect for the optical transmission andabsorption coefficient vs. temperature has been found. The shift of phase transitiontemperatures to the low temperatures at the reverse phase transitions have beenobserved.