Fotovoltaik sistemler için internet üzerinden gerçek zamanlı bir izleme sistemi tasarım ve uygulaması
Design and implemantation of a real time monitoring system over the internet for photovoltaic systems
- Tez No: 199553
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYDIN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik Sistemler, Veri Toplama, Intraweb, Java, C++, Delphi, Photovoltaic Systems, Data Collection, Intraweb, Java, C++, Delphi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
IVFOTOVOLTAİK SİSTEMLER İÇİN İNTERNET ÜZERİNDEN GERÇEKZAMANLI BİR İZLEME SİSTEMİ TASARIM VE UYGULAMASI(Yüksek Lisans Tezi)Ceyhun KAPUCUMUĞLA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ2006ÖZETBu tezde, fotovoltaik sistem verilerinin gerçek zamanlı olarak ağ üzerindenbir veritabanında toplanabilmesi ve internet ve/veya intranet üzerinden izlenebilmesiiçin bir prototip sistem tasarımı ve uygulaması gerçekleştirilmiştir. UygulamalarC++, Delphi, Java ve Javascript programlama dilleri kullanılarak Intraweb ve JavaApplet teknolojileri desteği ile tasarlanmıştır. Tasarlanan sistemde veriler, birbilgisayara paralel bağlantı noktası üzerinden bağlı mikro denetleyici tabanlıelektronik devreden bir yazılım aracılığı ile okunarak bir bilgisayar ağı üzerindenuzaktaki merkez bilgisayar üzerinde çalışan uygulama sunucusuna iletilmektedir.Uygulama sunucusu bu verileri, aynı merkez bilgisayarda çalışan bir veritabanısunucusunun yönettiği veritabanında depolamaktadır. Depolanan veriler, geliştirilenbir web uygulaması üzerinden internet ve/veya intranet ortamında yayınlanmakta vegerçek zamanlı olarak web üzerinden izlenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
VDESIGN AND IMLEMENTATION OF A REAL TIME MONITORINGSYSTEM OVER INTERNET FOR PHOTOVOLTAIC SYSTEMS(M.Sc.Thesis)Ceyhun KAPUCUMUĞLA UNIVERSITYINSTITUTE of SCIENCE and TECHNOLOGY2006ABSTRACTIn this thesis, a prototype system has been designed and implemented tocollect photovoltaic system data over a network and to publish collected data overthe Web in real time. Application software have been designed in C++, Delphi, Javaand Javascript programming languages with the support of Intraweb and Java Applettechnologies. In designed system, photovoltaic system data are read from amicrocontroller based electronic circuit connected to a computer via parallel port andthen sent to an application server running on a far central computer existing over thenetwork. Application server stores these data in a database controlled by a relationaldatabase management system running on the same machine. Stored data arepublished over internet by a web application designed for this purpose. Thus, the datarelated to a physical system can be reached over internet in real time.