Sonlu elemanlar metodunun derin çekme işlemine uygulanması ve gerçek bir sanayi parçası ile analiz sonuçlarının karşılaştırılması
Application of finite elements method to the deep drawing process and comparison between an industrial genuine blank and analysis results
- Tez No: 199556
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET GAYRETLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Derin Çekme, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Sac Şekillendirme, Non-Lineer Analiz, DYNAFORM, Deep Drawing, Finite Elements Method, Sheet Forming, Non-Linear Analysis, DYNAFORM
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çelik sacların soğuk şekillendirilmesi esnasında oluşan problemlere bilgisayar destekliçözümler üretmek bir mühendislik çalışması gerektirmektedir. Kompleks geometriler içerenkalıp yüzeylerinde, ince çelik sac malzemesinin ne doğrultuda akacağı ve şekillendirmeesnasında incelenen sacın yırtılma, buruşma ve benzeri şekil hatalarının; kalıp tasarımıaşamasında önceden görülüp önlem alınması büyük önem taşımaktadır. Derin çekme sonucuelde edilecek sac parçanın şeklini, kalınlığını, içerdiği ön gerilmeleri, çekme işlemindekullanılacak minimum sac boyutunu, sacın malzemesini ve en uygun kalıp yüzeyleritasarımını bilgisayar simülasyonları ile önceden görüp maliyetten ve zamandan tasarrufüreticiler için büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla non-lineer sonlu elemanlar yazılımı(DYNAFORM 5.0) kullanılarak, fırın ön sacının derin çekilmesi işlemi gerçekleştirilmiştir.Aynı zamanda fırın ön sacı analiz şartları ile benzer olarak deneysel derin çekme işlemigerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları ve deneysel çalışmadan elde edilen sonuçlarkarşılaştırılmış, DYNAFORM yazılımı ile deneysel sonuçlar arasındaki tutarlılıkbelirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Computer aided solutions to the problems during the cold forming of sheet steel need anengineering working. On mold surfaces which include complex geometry, it is very importantto take precaution for form failing, cracking and wrinkling before mold designing. It ispossible to economize with imaginary results seen by computer simulation beforemanufacturing. For this reason, in this study, deep drawing possibility of cooker front sheet byusing non-linear finite elements method DYNAFORM is investigated.At the same time, real deep drawing experiment with similar conditions are investigated. Atthe end of the study, the last form of sheets, both analyzed and experimental softwares arecompared and the consistency between DYNAFORM software and experimental result isdetermined.