Bir dekapaj panosundaki kamyonların mazot sarfiyatlarının süreç geliştirme teknikleriyle kontrolü
Controlling the diesel oil consumption in lorries on a stripping framework by process developing techniques
  1. Tez No: 199563
  2. Yazar: NURHAK SÜTÇÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAMDİ AKÇAKOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite Kontrol, İstatistiksel Süreç Kontrol, Dekapaj, Quality Control, Statistical Process Control, Stripping
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBİR DEKAPAJ PANOSUNDAKİ KAMYONLARIN MAZOT SARFİYATLARININSÜREÇ GELİŞTİRME TEKNİKLERİYLE KONTROLÜNurhak SÜTÇÜAfyonkarahisar Kocatepe ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMaden Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Hamdi AKÇAKOCAGünümüzde çok büyük önem kazanan performans değerlendirme çalışmaları, uygulanmasızorunlu bir faaliyet haline gelmiştir. Kalite kontrolü, kişilerin nasıl çalıştıkları, makinelerinnasıl işledikleri, sistem ve prosedürlerin nasıl yürütüldüğü ile ilgilidir. Bir sistem kusursuz birşekilde çalışıyor olsa bile, o sistemde dahi geliştirilecek birçok faktör bulunabilir. Geçmiştesadece muayene olarak yapılabilen kalite kontrolünün artık daha bilimsel ve sistematik birşekilde yapılması gerekir. Çünkü bilim ve teknolojideki gelişmeler her gün verimlilikölçütünü ileriye taşımaktadır.Bu çalışmada, bir dekapaj sahasındaki kamyonların mazot sarfiyatlarının kontrol altında olupolmadığı incelenmiş, mazot sarfiyatına etki eden etkenler tespit edilmiş ve gerekli çözümönerileri sunulmuştur. Çalışmada, mazot sarfiyatları kontrol grafikleri yardımıyla izlenmiştir.Shewhart normal dışı davranış testiyle mazot sarfiyatındaki normal dışı durumlar tespitedilmiş, sebep-sonuç diyagramıyla da kontrol dışılığa neden olan etkenler ortaya konmuş veiyileştirmeye yönelik öneriler sunulmuştur.2007, 120 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisWHETHER DİESEL OİL CONSUMPTİON USED BY LORRİES İN STRİPPİNGPANEL PROCESS TO DEVELOP TECHNİCALS CONTROLNurhak SÜTÇÜAfyonkarahisar Kocatepe UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mining EngineeringSupervisor: Assist. Prof. Dr. Hamdi AKÇAKOCAThe performance evaluation studies which are gaining importance newadays becameobligatory activities to be performed. Quality control is about how people work, how themachines work and how system and procedures are carried out. Even if, a system workafficiently, there are many factors to be improved in it. Quality control which was done onlyas a simple evaluation should be more scientific and systematic in our day. Since, theimprovement in science and technology increased the efficiency level ahaed.In this study, whether diesel oil consumption used by lorries in stripping area is controlled ornot was examined, the factors affecting diesel oil consumption were found out and necessarysolutions were presented. In the study, diesel oil consumption was observed with the help ofcontrol graphics. Abnormal situations in diesel oil consumption were found out throughtShewhart abnormal behaviour test, the factors which are out of control are presented withcause-effect diagram and suggestions about improvement were presented.2007, 120 sayfa