Beyşehir Gölündeki Phragmites australis (Cav.) Trin.ex Stend ve Typha angustifolia L. bitkilerinin ağır metal içerikleri
The heavy metal contents of Phragmites australis (Cav.) Trin. ex Stend and Typha angustifolia L. plants in the Beyşehir lake
- Tez No: 199570
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAD AYDIN ŞANDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Beyşehir Gölü, Ağır Metal, Kirlilik, Phragmites australis, Typhaangustifolia, Beyşehir Lake, Heavy Metal, Pollution, Phragmites australis, Typhaangustifolia
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBEYŞEHİR GÖLÜ'NDEKI PHRAGMITES AUSTRALIS (CAV.) TRIN. EX STEND VETYPHA ANGUSTIFOLIA L. BİTKİLERİNİN AĞIR METAL İÇERİKLERİBerna BOZBEKSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Ana Bilim DalıDanışman: Yrd.Doç.Dr. Murad Aydın ŞANDA2007, 69 sayfaJüri: Prof.Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜKProf.Dr. Abdurrahman AKTÜMSEKYard.Doç.Dr. Murad Aydın ŞANDABeyşehir Gölü kıyılarından seçilen 15 istasyondan alınan sediment, Phragmites australis(Cav.) Trin. ex Stend ve Typha angustifolia L. örneklerinde Pb, Zn, Cd, Cu, Fe, Mn, Ni ve Crkonsantrasyonları ICP-AES cihazı ile analiz edilmiştir.Her iki bitkide ağır metallerin genel olarak birikim seviyeleri sırasıylasediment>kök>gövde>yaprak şeklindedir. Kökte Zn birikimi, sedimentten ve diğer bitkikısımlarından daha fazladır.Beyşehir Gölü sedimentlerinde Pb, Cd, Ni ve Cr konsantrasyonları izin verilen sınırlariçerisinde, Zn ve Fe içerikleri ise maksimum sınırların üzerindedir.Phragmites australis ve Typha angustifolia bitkilerinin çevresel değişimlerin belirlenmesindebiyoindikatör olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE HEAVY METAL CONTENTS OF PHRAGMITES AUSTRALIS (CAV.) TRIN. EXSTEND AND TYPHA ANGUSTIFOLIA L. PLANTS IN THE BEYŞEHIR LAKEBerna BOZBEKSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor : Murad Aydın ŞANDA2007, 69 PageJury: Prof.Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜKProf.Dr. Abdurrahman AKTÜMSEKAssist. Prof. Dr. Murad Aydın ŞANDAThe Pb, Zn, Cd, Cu, Fe, Mn, Ni and Cr concentration on the sediment, Phragmites australis(Cav.) Trin. ex Stend and Typha angustifoolia L. which from 15 station of Beyşehir Lakewere determined by ICP-AES equipment.The heavy metal accumulation on sediment, root, stem and leaves was observed assediment>root>stem>leaf. The Zn accumulation on root is higher than sediment and those ofplant parts.The accumulation of Pb, Cd, Ni and Cr in the sediment were not higher than permissiblelevel, but the accumulation of Zn and Fe are higher than permissible level.Phragmites australis and Typha angustifolia can be used as a biological indicator whiledetermining environmental changes.