Konuşmacı tanıma sistemlerinde dalgacık dönüşümü
Wavelet transform in speaker recognition systems
  1. Tez No: 199577
  2. Yazar: ONUR AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERRUH YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşmacı Doğrulama, Frekans Analizi, Öznitelik Çıkarımı, Dalgacık Dönüşümü
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKONUŞMACI TANIMA SİSTEMLERİNDEDALGACIK DÖNÜŞÜMÜOnur AYGÜNSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüBilgisayar Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ferruh YILDIZ2006, 79 SayfaKonuşma ve konuşmacı tanıma günümüz bilgi teknolojilerinde özel ve ayrıbir yere sahiptir.. Konuşma tanıma ile metinlerin elektronik ortama aktarılması diğeryöntemlerden çok daha hızlı yapılmaktadır. Ayrıca konuşma tanıma ile cihazlarınsesle yönetilmesi de sağlanabilmektedir. Konuşmacı tanıma ise biyometrikteknolojinin bir parçası olarak karşımıza çıkmakta ve insanların seslerindentanınmasını sağlamaktadır. Bu iki tür tanımada frekans analizi hayati bir öneme sahiptirve hemen hemen tüm adımlarda spektral düzlemde işlemler yapılır. Dalgacık dönüşümüise son zamanların yükselen değeri olarak ortaya çıkmakta ve spektral analizlerde fourieranalizinin yerine geçmeye aday durumdadır.Bu çalışmada hem konuşma hem de konuşmacı tanımada geçilmesi gerekenaşamalarından bahsedilmiş. Her bir aşamada kullanılan genel yöntemler ve analizlerhakkında bilgi verilmiştir. Frekans analizini ve dalgacık dönüşümü genel olarak elealınmıştır. En son olarak ta dalgacık dönüşümünün konuşma ve konuşmacı tanımaişlemlerinde kullanım şekillerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisWAVELET TRANSFORMIN SPEAKER RECOGNITION SYSTEMSOnur AYGÜNSelçuk UniverstyGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Computer EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Ferruh YILDIZ2006, 79 PageSpeech and speaker recognition is a special and important issue in nowadaysinformation techhnology. With speech recognition, transferring text into digitalplatform can be made very fast. In additon to speech recognition provide to controldevices by the voice commands. Speaker recognition is a branch of the biyometrictechnology and provides to recognize people from their voice.In each of these recognition, frequeny analysis has a a important role and allprocess steps includes procedures over spectral domain. Wavelet transformation is risingover the information technology. This transformation technique canidate forsupersedence of fourier transform on the spectral analysis.This thesis is concerned with outline of speech and speaker recognitiontechnology. General methods and analysises is described at every stage ofrecognition process. Frequency analysis and wavelet transform discussed briefly. Atthe end, utilization of wavelet transform on the speech and speaker recognition.ismentioned.Key Words : Speaker Verification, Frequency Analysis, Feature Extraction,Wavelet Transform