İlköğretim 6. sınıf fen ve teknoloji dersi 'canlılarda üreme, büyüme ve gelişme' ünitesinin öğretiminde laboratuvar yönteminin öğrenci başarısına etkisi
The unit of 'reproduction, growing and development in animates' that takes place in the program of the science and technology lesson of 6th grade students in primary school, laboratory method's effects on students' success.
- Tez No: 199578
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ÇARDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Öğretimi, Laboratuvar Yöntemi, Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme, Science Teaching, Laboratory Method, Reproduction, Growing and Development in Animates
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı; ilköğretim okullarında 6. sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersi programında yer alan“Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme”ünitesinin laboratuvar yöntemi uygulanarak işlenmesinin öğrenci başarısına etkisinin araştırılmasıdır. Ayrıca geleneksel fen öğretimi metodu (GFÖ) ile laboratuvar yöntemi (LYÖ) yaklaşımını karşılaştırmaktır. Bu çalışma 2006 – 2007 öğretim yılının güz döneminde Antakya Abdülkerim Yiğitdöl İlköğretim Okulu'nun iki ayrı sınıfında öğrenim gören ve toplam 28 kişiden oluşan ilköğretim 6. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Deney grubu öğrencilerine laboratuvar yöntemi ile öğretim metodu uygulanırken, kontrol grubu öğrencilerine geleneksel fen öğretimi metodu uygulanmıştır. Bu çalışma 5 hafta sürmüş ve konuyla ilgili Fen ve Teknoloji Başarı Testi (FTBT) grupların başarı durumlarını karşılaştırmak amacıyla başlangıçta her iki gruba ön-test olarak verilmiştir. Beş haftalık uygulamadan sonra Fen ve Teknoloji Başarı Testi (FTBT) her iki gruba son-test olarak verilmiştir. Araştırmanın hipotezleri t-testi analizi kullanılarak test edilmiştir. Verilerin analiz edilmesiyle, ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin“Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme”ünitesini işleyen kontrol grubu (GFÖ) öğrencileri ile deney grubu (LYÖ) öğrencilerinin uygulamadan sonraki başarı düzeyleri bakımından son-test verileri arasında anlamlı bir farkın olmadığı anlaşılmıştır (p=0.942). Ancak genel anlamda öğrencilerin fen ve teknoloji başarı testi (FTBT) son-test sonuçlarının doğru cevap yüzdelerinin aritmetik ortalamalarının ön-test sonuçlarına göre deney grubu (LYÖ) öğrencilerinin lehine yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to search the study of the unit of“Reproduction, Growing and Development in Animates”that takes place in the program of the Science and Technology Lesson of 6th grade students in primary school, to be studied by applying a laboratory method and this method's efects on students' success. Besides, it is comparing the approaches of Traditional Science Method (TSM) and Laboratory Method (LM). This study is carried out in the first period of the 2006 – 2007 educational year, on 28- 6th grade primary school students who take education in two seperate classes, in Abdülkerim Yiğitdöl İlköğretim Okulu in Antakya. While applying the education with laboratory method to experiment group students, education with traditional science method is applied to control group. This study lasts, approximately 5 weeks and in order to compare the success of the groups, the Science and Technology Success Test about the lesson is given to each group as the pre-test at the beginning. After this 5 week study the Science and Technology Success Test given to each group as the final-test. The hypothesis of this search is controlled by using the analyses of t-test. By analysing the datas, it is seen that there is no difference between the last-test datas of the students of control group and students of experiment group who study the unit of“Reproduction, Growing and Development in Animates”with respect to the level of success after the application (p=0.942). However in general it is seen that the arithmetical averages of true answers percentage of the results of the last-test of science and technology success test are high in proportion to the first-test results of experiment group.