Implementation of a speaker recognition system
Konuşmacı tanıma sistemi gerçekleştirimi
  1. Tez No: 47362
  2. Yazar: HAKAN ALTINÇAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. METE BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: örünge Analizi, Perde Çevritleri Analizi, Dinamik Zaman Sapması, Konuşma Tanıma, Konuşmacı Tanıma, Cepstral Analysis, Pitch Analysis, Dynamic Time Warping, Speech Processing, Speaker Recognition. Ill
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz KONUŞMACI TANIMA SİSTEMİ GERÇEKLEŞTİRİMİ Altınçay, Hakan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. M. Mete Bulut Kasım 1995, 114 sayfa Bu çalışmada, bir konuşmacı tanıma sistemi geliştirilmiştir. Laboratuvar ortamında, on konuşmacıyı tanıyan bir program yazılmıştır. Bir dinamik programlama tekniği olan dinamik zaman sapması kullanılarak konuşmacıların seslerinden tanınması sağlanmıştır. Konuşmacı tanıma sistemlerinde kullanılan değişik parametreler incelenmiş ve en iyi sonucu veren parametre gurubu belirlenmiştir. Konuşmacıları iyi modellemek için iki farklı yöntem incelenmiştir. Konuşmacı modellemenin konuşmacı tanıma sistemlerindeki önemi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF A SPEAKER RECOGNITION SYSTEM Altınçay, Hakan M.S., Department of Electrical and Electronic Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. M. Mete Bulut November 1995, 114 pages In this thesis, a speaker recognition system is implemented. For a laboratory environment, a computer program is developed for the identification and verification of speakers. A dynamic programming technique, dynamic time warping, is used to recognize speakers from their voices. The performance of several parameters which are used in speaker recognition applications are analyzed to find the best set of parameters. Two different approaches are analyzed to find a good representation for speakers in the templates. The importance of template generation in speaker recognition systems is studied.