Yanal yüklü kazıkların tasarımını etkileyen faktörlerin araştırılması
Investigation of factors affecting design of lateral loaded piles
- Tez No: 199580
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZCAN TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yatay yüklü kazık, Palplanş, Brinch-Hansen Yöntemi, Taguchi Yöntemiiii, Lateral loaded pile, Sheet Pile, Brinch-Hansen Method, TaguchiMethodiv
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZETY.Lisans TeziYANAL YÜKLÜ KAZIKLARIN TASARIMINIETK LEYEN FAKTÖRLER N ARAŞTIRILMASIMehmet Tarık D LAVERSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünşaat Mühendisliği Anabilim DalıDanışman : Doç. Dr. Özcan TAN2007, 113 SayfaJüri : Doç.Dr. Özcan TANYrd.Doç.Dr. Nail KaraYrd.Doç.Dr. Mustafa YıldızBu tez çalışmasında, Geoteknik mühendisliğinde önemli bir yere sahip olanyanal yüklü kazıkların taşıma kapasiteleri ve zemine ankastre ankrajlı palplanşlarıntasarımı konusu incelenmiştir. Yanal yüklü kazıkların tasarımında çeşitli metotlarkullanılmaktadır. Bunların başlıcaları; Brinch-Hansen Metodu, Broms Metodu,Yatak Katsayısı Kullanılarak Yapılan Çözümler, P-Y eğrileri Kullanılarak YapılanÇözümler, Elastik Teori, Hetenyi Yöntemi, Matlock-Reese Yöntemi, Davisson-GillYöntemleridir. Bu çalışmada, yanal yüklü kazıkların taşıma kapasitesi ile ilgili olarakBrinch-Hansen Yöntemi kullanılmıştır. Zemine ankastre ankrajlı palplanşlarıntasarımında ise kullanılan yöntemlerden birisi Eşdeğer Kiriş Yöntemidir.Yukarıda bahsedilen yöntemler (Brinch-Hansen ve Eşdeğer kiriş) yardımıylabelirlenmiş olan 1024 adet veri üzerinde Taguchi Yöntemi uygulanarak 5 parametrelive 4 seviyeli L16 ortogonal dizin tablosu yardımıyla seçilen 16 adet veri üzerindeanalizler yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; kısa kazıkların yatay yük taşımakapasitesi ve dönme noktası üzerinde en etkili parametrenin kazık uzunluğu olduğubelirlenmiştir. Ankraj kuvveti ve gömülü derinlik üzerinde en etkili parametre iseiçsel sürtünme açısıdır. Taguchi Yöntemi kullanılarak sonuçlara %95 güven aralığıiçerisinde ulaşmanın mümkün olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc ThesisINVESTIGATION OF FACTORS AFFECTINGDESIGN OF LATERAL LOADED PILESMehmet Tarık D LAVERSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceCivil Engineering DepartmentSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Özcan TAN2007, 113 pagesJury: : Assoc. Prof. Dr. Özcan TANAssist. Prof. Dr. Mustafa YILDIZAssist. Prof. Dr. Nail KARAIn this thesis study, load bearing capacities of laterally loaded piles and thedesign of built-in anchored sheet piles, which are very important in GeotechnicalEngineering, have been examined. Various methods are used in the design oflaterally loaded piles. The major ones are; Brinch-Hansen Method, Solutions CarriedOut Using Bed Coefficient, Elasticity Theory, Heteny Method, Matlock-ReeseMethod, Davisson-Gill Methods. In this study, Brinch-Hansen Method is used for theexamination of laterally loaded piles. One of the methods for the design of built inanchored sheet piles is Equivalent Beam Method.Using Taguchi Method on the 1024 data determined by the aforementionedmethods (Brinch-Hansen and Equivalent Beam Method), with the analyses carriedout on 16 data, which have been selected using L16 Orthogonal Array Table with 5parameters and 4 levels. As a result of evaluation; It was determined that the mostefficient parameters on the lateral load bearing capacities and the turning point forthe short piles were the pile length. The most effective parameters on the anchorforce and foundation depth were angle of internal friction. As a result, errorproportions have been examined and it is understood that it is possible to reach theresults with the using Taguchi Method in a 95% safety range.