Biyodizel ve gliserin ile su ve organik çözücüler arasındaki sıvı-sıvı karışımların excess molar özelliklerinin incelenmesi
Investigation of excess molar properties of liquid-liquid mixtures between biodiesel and glycerine with water and organic solvents
- Tez No: 199581
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UFUK SANCAR VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyodizel, excess hacim, excess kırılma indisi, excessviskozite, ikili karışımlar
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziB YOD ZEL ve GL SER N ile SU ve ORGAN K ÇÖZÜCÜLERARASINDAK SIVI-SIVI KARIŞIMLARIN EXCESS MOLARÖZELL KLER N N NCELENMESÜmit YAMANSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüKimya Mühendisliği Anabilim DalıDanışman : Yrd. Doç.Dr. Ufuk Sancar VURAL2007, 61 SayfaBiyodizel + benzen, toluen ve ksilen; gliserin + metanol ve su iki bileşenli karışımlarının298,15 ve 303,15K'de, atmosferik basınç altında ve değişik mol kesri aralığında yoğunluk(Ï), viskozite (η) ve kırılma indisi (nD) değerleri ölçüldü. Yoğunluk, kırılma indisi veviskozite ölçümleri sırasıyla Anton Paar DMA 35N, Abbe refraktometresi ve Oswaltviskozimetresi ile elde edildi. Excess molar hacim (VE), excess molar viskozite (ηE), excessmolar kırılma indisi (nE) ve excess molar Gibbs enerjileri deneysel ölçümlerden hesaplandı.ki bileşenli etkileşim parametrelerini hesaplamak için sonuçlar Redlich-Kister polinomaleşitliği ile uyumlu hale getirildi.Biyodizel + benzen, toluen ve ksilen; gliserin + metanol ve su iki bileşenli karışımlarınınexcess molar hacimleri pozitif olarak bulundu. Sıcaklık, excess molar hacimlerde etkiliykenexcess molar Gibbs enerjisinde zayıf , excess viskozite ve excess kırılma indisinde isebelirgin olduğu görülmektedir. Biyodizel ve diğer bileşenler arasında fiziksel etkileşimkuvvetleri olduğu gözlemlenmiştir. Hesaplanmış fonksiyonlar karışım bileşenleri arasındakifiziksel etkileşimlerin açıklanmasında kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS ThesisINVESTIGATION of EXCESS MOLAR PROPERTIES of LIQUID-LIQUIDMIXTURES BETWEEN BIODIESEL and GLYCERINE WITH WATER andORGANIC SOLVENTSÜmit YAMANSelcuk UniversityGraduate School of Chemical EngineeringSupervisor : Assis. Prof. Dr. Ufuk Sancar VURAL2007, 61 PageDensity (Ï), viscosity (η), and refractive index (nD) values of the binary mixtures ofbiodiesel + benzene,+ toluene, and + xylene; glycerine + methyl alcohol, and + water overthe entire range of mole fraction at 298.15 and 303.15K have been measured at atmosphericpressure. The density, refractive index, and viscosity measurements were obtained withAnton Paar DMA 35N densymeter, Abbe refractometer, Oswalt viscosimeter, respectively.The excess molar volume (VE), excess molar viscosity (ηE), excess molar refractive index(nE), and excess molar Gibbs energy of activation (GE) have been calculated from theexperimental measurements. These results were fitted to Redlich and Kister polynomialequation to estimate the binary interaction parameters.It was found that the excess molar volumes of binary mixtures of biodiesel +benzene, + toluene, and + xylene; glycerine + methyl alcohol, and + water are positive. Thetemperature has effect on excess molar volume, slight effect on excess Gibbs energy ofactivation, and significant effect on viscosity, and excess refractive index . It was observedthat there are the physical interaction forces between biodiesel and other components. Thecalculated functions have been used to explain the physical interaction between the mixingcomponents.Keywords : Biodiesel, excess volume, excess refractive indice, excess viscosity,binary mixtures