Testere ile kesme işleminde yapay zeka tabanlı adaptif kontrol uygulaması
Adaptive control application based on artificial intelligence in the bandsawing process
- Tez No: 199595
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÜNÜVAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zeki Üretim, Adaptif Kontrol, Ş Testere, Metal Kesme, eritYapay Zeka, Intelligent Manufacturing, Adaptive Control, Bandsaw, Metal Cutting, Artificial Intelligence
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
ÖZETDoktora TeziTESTERE İ KESME İLEMİLE Ş NDE YAPAY ZEKA TABANLIADAPTİ KONTROL UYGULAMASIFİLHAN ASİLTÜRKSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Mühendisliğ Anabilim DalıiDanışman: Prof. Dr. Ali ÜNÜVAR2007, 184 SayfaJüri : Prof. Dr. Cemal ÇAKIRProf. Dr. Ali ÜNÜVARProf. Dr. M. Fatih BOTSALIYrd. Doç. Dr. Mete KALYONCUYrd. Doç. Dr. Ramazan AKKAYAÖZETşmada, yatay ş testere tezgâhı zeki adaptif kontrolünün tasarı veBu çalı erit n mimalatıgerçekleştirilmiştir.Testereyle kesme işleminde kesme kuvvetleri, ivme, akustik emisyon ve akımizlenmiş YSA kullanarak kesme parametrelerine bağ kesme kuvvetleri tahmintir. lımodeli kurulmuş Kurulan modelin referans çı ş ile gerçek zamanlıtur. kıları ölçülenı rıkesme kuvvetleri karş tılarak aradaki farklar ve farkları integrali bir bulanılaş n kıkontrolöre girilmiş Bulanı kontrolör bu giriş karş k kesme hı ve ilerlemetir. k lere lı zıiparametrelerini üretmektedir. Böylece sistem hatayıminimum eden hı vezşilerlemeyle çalımaktadır.Talaşkaldırma işlemlerinde sabit referans model yerine, sürekli kendinikullanı şr. Bu sayede kesmegüncelleyen bir YSA adaptif kuvvet kontrolü amaçlı lmıtıparametreleri ve gerçek kesme kuvvetlerine dayalımalzeme tanı sistemimageliştirilmiştir.Gerçekleştirilen sistem ile malzemenin kesilmeye başlanması referansylamodel üretilmekte, malzeme sertliğ veya geometri değ ikliğ (kesme derinliğ vei iş i igeniş i) ile model sürekli yenilenmektedir. İliğ lerleme ve kesme hı adaptif olarak buzımodele göre ayarlanmaktadı Bu sayede minimum kesme zamanı ekonomikr. ndaüretim gerçekleştirilmiştir.kullanı şr.Sistemin tasarı yazım ve modellenmesinde Matlab araçlarım, lı lmıtı
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD ThesisADAPTIVE CONTROL APPLICATION BASED ONARTIFICIAL INTELLIGENCE IN THE BANDSAWING PROCESSİLHAN ASİLTÜRKSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Machine EngineerSupervisor : Prof. Dr. Ali ÜNÜVAR2007, 184 PagesJury : Prof. Dr. Cemal ÇAKIRProf. Dr. Ali ÜNÜVARProf. Dr. M. Fatih BOTSALIAsist Prof. Dr. Mete KALYONCUAsist Prof. Dr. Ramazan AKKAYAABSTRACTIn this study, the design and manufacture of intelligent adaptive control ofhorizontal band saw machine were made.Cutting force, acoustic emission, current and acceleration were monitoringduring band sawing process. Predicted model of the cutting force was set up usingNeural Network. The reference outputs of this model and measured real time cuttingforce were compared and differences between them and their integrals were input toiFuzzy logic controller. Cutting speed and feed rate parameters were produced byFuzzy logic controllersIn the material removing processes, Neural Network adaptive control was usedinstead of constant force model. By this way, Material identification system wasimproved, depending on the cutting parameters and real cutting forces.According to this, reference model was produced during cutting processes andthis model continuously renewed with respect to cutting depth, cutting width the partlength of cut and material hardness. Feed rate and cutting speed values were adjustedaccording to this adaptive model. Experimental results showed that minimum cuttingtime and maximum production rate was obtained.Matlab Toolboxes were used for design, software and modeling of the system