Konya ilinde kavak ağaçlarında zarar yapan böcekler ile avcı böcek türlerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar
Determination of pest and predator insect fauna of poplars in Konya province (Turkey)
- Tez No: 199596
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZDEMİR ALAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kavak, Populus, Zararlı, Predatör, Fauna, Konyai, Poplar, Populus, Pest, Predator, Fauna, Konya.i
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKONYA İLİNDE KAVAK AĞAÇLARINDAZARAR YAPAN BÖCEKLER İLE AVCI BÖCEK TÜRLERİNİNBELİRLENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALARElif KOLAŞSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüBitki Koruma Anabilim DalıDanışman : Prof.Dr.Özdemir ALAOĞLU2006,32 SayfaJüri : Prof. Dr. Özdemir ALAOĞLUProf. Dr. Celal TUNCERProf. Dr. Meryem UYSALBu çalışma 2005-2006 yıllarında kavak ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu KonyaMerkez, Selçuklu, Karatay ve Meram ilçelerindeki orman-park, yol kenarları ve peyzajalanlarında yürütülmüş ve kavaklarda zararlı böcek ve predatör böcek türlerinin belirlenmesiamaçlanmıştır. Kavaklardaki Aphididae türleri daha önce araştırıldığı için kapsam dışıbırakılmıştır.Bitki zararlısı türler olarak; Schrk. (Homoptera:Rhytidodus decimusquartusCicadellidae) ve aynı familyadan cins düzeyinde teşhis edilmiş 8 tür, Monosteira unicostataM.R. (Heteroptera: Tingidae), Chrysomela populi L. ve Crepidodera aurea (Geoffrey)(Coleoptera: Chrysomelidae) ile aynı familyadan 4 tür, L.(Smerinthus populiLepidoptera:Sphingidae) ve Euproctis chrysorrhoea (L.) (Lymantriidae) bulunmuştur. Butürlerden Chrysomela populi en yaygın olan türdür. Predatör türler olarak Chrysoperla carnea(Neuroptera:Chrysopidae) ve Coccinellidae familyasından 8 tür bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMasters ThesisDETERMINATION OF PEST AND PREDATOR INSECT FAUNA OF POPLARSIN KONYA PROVINCE (Turkey)Elif KOLAŞSelcuk UniversityInstitute of Natural and Applied SciencesDepartment of Plant ProtectionSupervisor: Prof. Dr. Özdemir ALAOĞLU2006, 32 PageJury: Prof. Dr. Özdemir ALAOĞLUProf. Dr. Celal TUNCERProf. Dr. Meryem UYSALThis study was carried out to determine pest and predator insect species on poplars in parks,borders of roads and landscape areas of Konya Province. The Aphidoidea species wereexcepted because this insect group was studied in the province before.Phytophagous species found in the research area are as follows: RhytidodusSchrk. and eight species identified at genus level from Cicadellidaedecimusquartus(Homoptera), Monosteira unicostata M.R. (Heteroptera: Tingidae), Chrysomela populi L.,Crepidodera aurea (Geoffrey) and four species from Chrysomelidae (Coleoptera),Smerinthus populi L.(Lep. Sphingidae) and Euproctis chrysorrhoea (L.) (Lep. Limantriidae).Population levels of the species were not high. As predator species Chrysoperla carnea(Neuroptera:Chrysopidae) and eight species from Coccinellidae were found. Thescoccinellids are Adalia bipunctata (L.), Adalia fasciato punctata, Coccinella septempunctata (L.),Coccinulla quatuordecimpustulata, Hippodamia (Adonia) variegata, Oenopia (Synharmonia)conglobata, Scymnus (Pullus) subvillosus, Scymnus rubromaculatus.