Bazı tiyosemikarbazonların lipofilisitelerinin dönüşümlü voltametri ile incelenmesi
Investigation of lipophilicities of some thiosemicarbazones by cyclic voltammetry
- Tez No: 199597
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EMİNE GÜLER AKGEMCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: ITIES(birbiriyle karışmayan iki elekrolit çözelti arasındaki arayüz), dönüşümlü voltametri, Lipofilisite, tiyosemikarbazon, iyon transferi, ITIES (the interface between two immiscible electroliyte solutions), cyclicvoltammetry, lipophilicity, thiosemicarbazones, ion transfer
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBAZI TİYOSEMİKARBOZONLARINLİPOFİLİSİTELERİNİN DÖNÜŞÜMLÜVOLTAMETRİ İLE İNCELENMESİMehmet ÖZÇELİKKimya Eğitimi AnabilimdalıDanışmanYrd. Doç. Dr. Emine Güler AKGEMCİBu çalışmada, bölümümüzde daha önce sentezlenmiş olan tiyosemi karbazonlardan,çalışmamız için uygun olan 2-benzoilpiridin tiyosemikarbazon (H2Bz4DH) ve 2-benzoilpiridin N(4)-fenil tiyosemikarbazon (H2Bz4Ph)'un protonlanmış formlarının, su/ 1,2-dikloretan (1,2-DCE) arayüzünden transferlerinin standart Gibbs enerjileri ( âGtr ,wâo )o,ive standart dağılma katsayıları gibi fizikokimyasal parametreler, sulu fazın pH'sınınfonksiyonu olarak, dönüşümlü voltametri ile tayin edilmiştir. Bu iki bileşiğin protonasyonsabitleri (Ka1 ve Ka2), spektroskopik metotla belirlenmiştir. Bileşiklerin nötral türlerinindağılma katsayıları (log PN) ve transferin standart Gibbs enerjisi ( âGtr ,wâo ) ise shake-Flasko,Nmetodu ile tayin edilmiştir. Yüklü ve nötral türlerin dağılma katsayıları, her bir türünlipofilisitesini kalitatif olarak değerlendirmek için kullanılmıştır. Bileşiklerin su / 1,2-DCEarayüzünden transferlerinin standart Gibbs enerjileri ise lipofilisitelerinin kantitatif ölçüsüolarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisINVESTIGATION OF LIPOPHILICITIES OF SOME THIOSEMICARBAZONES BYCYCLIC VOLTAMMETRYMehmet ÖZÇELİKEDUCATION FACULTYDepartment of Chemistry EducationSupervisor: Assist.Prof.Dr. Emine Güler AKGEMCİIn this study, physicochemical parameters such as standart partition coefficient (log Pi)and the standart Gibbs energy of transfer ( âGtr ,wâo ) of protonated forms of 2-o,ibenzoylpyridine-thiosemicarbazone (H2Bz4DH) and 2-benzoylpyridine N(4)-phenyl-thiosemicarbazone(H2Bz4Ph) were determined as a function of aqueous_pH across interface1,2-dichloroethane (1,2-DCE) | water (w) using cyclic voltammetry. The thiosemicarbazonesthat were used for this study were chosen the most suitable for our study among the otherthiosemicarbazones which were synthesized in our laboratory. The protonation constants(Ka1, Ka2) of this compounds were investigated by spectrophotometric methods. The standartGibbs energy of transfer ( âGtr ,wâo ) and partition coefficients of neutral species (log PN) wereo,Nalso determined by shake-flask method. The partition coefficients of neutral and chargedspecies were used to determine as the qualitative the lipophilicity of each species. Thestandart Gibbs energy of transfer from interface 1,2-DCE | W of this compounds wereevaluated as the quantitative measure of their lipophilicities.