Kıyı yapılarında farklı üç uygulamanın (kesonlu, yüzer, kazıklı sistem) çevresel etkilerinin değerlendirilmesi
Assessment of impacts of three different applications on coast constructions to environment (caisson, floating, pile system)
  1. Tez No: 199610
  2. Yazar: ESRA ŞİRİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİLGEHAN NAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED), Kıyı Yapıları, Keson Sistem, YüzerSistem, Kazıklı Sistemiii, Environmental Impact Assessment, Coast Construction, Caisson system, floatingsystem, pile systemiii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKIYI YAPILARINDA FARKLI ÜÇ UYGULAMANIN(KESONLU, YÜZER ve KAZIKLI S STEM)ÇEVREYE OLAN ETK S N N DEĞERLEND R LMESEsra Ş R NSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüÇevre Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yard.Doç.Dr.Bilgehan NAS2007,Bu çalışmada, liman projelendirmesinde ve yer seçiminde hangi parametrelerin etkiliolduğuna değinilerek, kıyı yapımında kullanılacak uygulamanın seçiminde kazık çakımı, dolguoluşturulması ve gerektiğinde zemin iyileştirilmesi gibi birçok çalışmanın ve sonuçlarınınçevreye vereceği etkiler incelenmiştir.Çalışmada planlanan faaliyetin çevre üzerinde yapacağı etkilerin incelenmesi içinkullanılan bir yöntem olan; Çevresel Etki Değerlendirmesi yönteminin dünya ve Türkiye'dekitarihi gelişimi, ÇED hazırlanış şekilleri, prosedürü ve özel amaç olarak da kıyı yapılarındaki ÇEDprosedürü incelenmiş ve değerlendirilmiştir.Bununla beraber çalışmanın temel hedefi kıyı yapılarında kullanılan farklı üçuygulamanın (kesonlu, yüzer ve kazıklı sistem) inşaat aşamasında çevresel etkilerinin (ÇED) dedeğerlendirilmiştir.Çalışmada; Kesonlu Sistem kullanılarak yapılan Kumcular Liman Projesi, Yüzer Sistemkullanılarak yapılan Pendik Liman Projesinin ve Kazıklı sistem kullanılarak yapılan projeninçevresel etkileri açısından incelenmiştir. ncelediğimiz üç projede Çevre ve Orman Bakanlığıtarafından ÇED sürecinden geçmiş ve nihai ÇED raporu olarak kabul edilmiştir. Teknik yöndenbütün ilgili mevzuatlara uygun olan bu üç projeye de, ÇED Olumlu belgesi verilmiştir. ncelenenher üç faaliyetinde deniz ekosistemine olumsuz etkileri olduğu söylenilebilir. Liman veiskelelerde bu etkileri en aza indirgeyebilmek için genellikle kazıklı sistem tercih edilmektedir.Her ne kadar kazıklı sistemler tercih edilse de denizin yüzey akıntı ve dalga boyları gibiözelliklerinden dolayı bir mendirek ihtiyacı gündeme gelmektedir. Mendirek inşaatının başka biralternatifi olmadığından, dolgulu inşaat sistem yapılmak zorundadır. Yüzer iskelelerin kazıklı vekeson sisteme göre gerek doğal yap, gerekse çevreye vereceği olumsuz etkilerinin çok daha azolmasına karşın; denizin akıntı ve dalga boyu özelliklerinden dolayı, yine bir mendirek ihtiyacısöz konusu olabilir. skelelere yanaşacak gemilerin tonajları, çok yüksek olduğu için yüzeriskeleler kullanılması uygun değildir. Sonuç olarak her üç inşaat tekniği de çevresel özelliklerine,jeolojik özelliklerine, oşinografik özelliklerine ve ihtiyaç durumuna göre değişse de, önemliçevresel etkiler içermektedir..Kıyı yapılarında Çevresel Etki Değerlendirme, son derece önemli olumsuz gelişmeleriönlemek adına getirilmiş en önemli zorunluluk olmasına rağmen bu aşamada, inşaat pratiği ileÇED arasındaki ilişkinin öneminin pek fazla önemsenmediği, ÇED aşamasından önce yatırımcıtarafından inşaat tekniğinin belirlendiği ve alternatif inşaat seçimlerinin tam anlamıylayapılamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisASSESSMENT OF IMPACTS OF THREE DIFFERENT APPLICATIONS ON COASTCONSTRUCTIONS TO ENVIRONMENT (CAISSON, FLOATING, PILE SYSTEM)Esra ŞirinSelcuk University Science InstituteDiscipline of Environmental EngineeringAdvisor: Associate Prof. Dr. Bilgehan NAS2007In this study, it was examined the impact of many works and results on building environment tostick pile, constitute filling and when required, to recover ground in the selection of application tobe used for coastal structure by discussing which parameters are influenced for port projectionand place selection.Development of Environmental Impact Assessment method in the world and in Turkey, whichwas called as a method used for the examination of impacts of planned activities on environment,preparation forms of EIA ( Environmental Impact Assessment), discussion of procedure, andprocedure of EIA in coast construction for specific- purpose have been examined and evaluated.However, the main purpose of study that is the assessment of impacts of three differentapplications on coast constructions to environment (Caisson, floating and pile system) (EIA) wasevaluated.Finally, in three projects we examined it was determined that, within EIA process by Ministry ofEnvironment and Forest, it is in compliance with all effective regulations and laws together withother relevant institution and organizations and it was accepted as final EIA report. EIA gaveCertificate of Approval for these three projects which are technically in compliance with relevantregulations. It can be said that each activity examined has negative influences toward marineecosystem. Especially pile system is preferred to minimize these effects at port and port side.Although pile system is preferred, breakwater (close-port) need comes up for some characteristicssuch as surface flow of sea and wavelength. As there isn?t another alternative of breakwaterbuilding, it is compulsory to make filled construction system. Despite negative impacts offloating port sides either on natural structure or on environment have much lesser than pile andcaisson system, the need for breakwater can be discussed due to characteristics of sea flow andwavelength. As tonnages of ships coming alongside is higher, it is not in question to use floatingport sides. Consequently, it is not possible to say that three of construction techniques have nodamage to environmental characteristics, geological characteristics, oceanographic characteristicsand state of demand.In this sense, despite Environmental Impact Assessment on coast constructions are the mostimportant obligation which were brought to prevent extremely significant development and asrelationship between construction practice and EIA is not considered too much, it?s seen thatconstruction technique is first determined by investor in EIA stage and that alternativeconstruction preferences are not performed fully.