İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin 7. sınıf ünitelerindeki geometrik kavramlardaki yanılgıları
Seventh grade students' misconceptions about geometrical concepts
  1. Tez No: 199611
  2. Yazar: NAGEHAN AKUYSAL
  3. Danışmanlar: DR. AHMET DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Geometrik Kavramlar, Yanılgılar, Teşhis Testiiii, Geometrical Concepts, Misconceptions, Diagnosing Testiv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziLKÖĞRET M 7. SINIF ÖĞRENC LER N N 7.SINIF ÜN TELER NDEKGEOMETR K KAVRAMLARDAK YANILGILARINagehan AKUYSALSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsülköğretim Anabilim DalıDanışman: Dr. Ahmet DOĞAN2007, 122 sayfaJüri: Dr. Ahmet DOĞANYrd. Doç. Dr. Hacı SULAKYrd. Doç. Dr. Mustafa DOĞANBu araştırma; ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin, 7. sınıf geometriünitelerindeki kavram yanılgılarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya,Yozgat ve Konya illerinden rasgele seçilen 5 ilköğretim okulundan toplam 300öğrenci katılmıştır. Araştırmacı tarafından hazırlanan ve uygulanan teşhis testitoplam 29 sorudan oluşmaktadır.Elde edilen veriler sonucunda, öğrencilerin; verilen şekildeki açı sayısıarttıkça, birbirine ters olan açı çiftlerini bulmakta zorlandıkları, geometrik kavramlarıtanıdıkları halde ifade edemedikleri, paralel iki doğruyu kesen üçüncü bir doğrununoluşturduğu açıları, ayırt etmekte ve ifade etmekte zorlandıkları, üçgen, kare,dikdörtgen, eşkenar dörtgen, yamuk gibi özel isimli geometrik şekillerin çokgenolamayacağını; kare, dikdörtgen, eşkenar dörtgen gibi özel olarak isimlendirilendörtgenlerin de paralelkenar olamayacağını düşünmekte oldukları, geometrikşekillerle ilgili olarak, genelden özele ya da özelden genele bilgilerini transfer edipbu kavramları kullanamadıkları, aralarındaki ilişkileri kavrayamadıkları tespitedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsc ThesisSEVENTH GRADE STUDENTS? MISCONCEPTIONS ABOUTGEOMETRICAL CONCEPTSNagehan AKUYSALSelçuk UniverstyGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Primary EducationSupervisor: Dr. Ahmet DOĞAN2007, 122 pagesJury: Dr. Ahmet DOĞANDr. Hacı SULAKDr. Mustafa DOĞANThis research was made for determining seventh grade students?misconceptions about geometry. Samples were selected randomly from 5 differentprimary schools in Yozgat and Konya provinces for the research. The datacollection instrument which aims to diagnose misconceptions consists of 24 openended and 5 multiple choice questions. It was prepared, piloted and applied.The main finding of the data shows that students have some significantmisconceptions about geometry. For example, they have difficulty to find thepaired angles opposite to each other while the numbers of angles were gettingincreased. Also, they couldn?t express the geometric concepts although they knewthe definition of the concepts. They have difficulty while they were determiningand expressing the angels formed by the third line which intersects two parallellines. They think that special geometric shapes like triangle, square, rectangletrapezoid can?t be polygon. Concerning with the geometric shapes, it wasobserved that they couldn?t use the induction and deduction for the concepts fortransferring knowledge and they couldn?t understand the connection betweenthem.