Milli Eğitim Bakanlığı 22 derslikli tip ilköğretim okullarının deprem güvenliğinin araştırılması
The investigation of the earthquake response of primary schools with type 22 classrooms of Ministry of National Education
- Tez No: 199623
- Danışmanlar: DR. ABDULKERİM İLGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Güçlendirme, Takviye, Şükriye Onsun İ.Ö.O, Yatay Yük, Binai, Earthquake Strengthening, Repair, Building, Şükriye Onsun Primary School, HorizontalLoadi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziMİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI 22 DERSLİKLİ TİP İLKÖĞRETİMOKULLARININ DEPREM GÜVENLİĞİNİN ARAŞTIRILMASIAyşe POLATT.C. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Dr. Abdulkerim İlgün2007, 113 sayfaJüriDoç. Dr. Özcan TANYrd. Doç. Dr. Rıfat SEZERDr. Abdulkerim İLGÜNBetonarme yapılar, ömürleri boyunca değişik dış etkilere maruz kalabilmekte vetaşıma kapasitelerinin artırılması gereği ortaya çıkabilmektedir. Ülkemizde, bilginin yeterlikullanılmaması ve denetim mekanizmasının yetersiz olması gibi sebeplerle projeye,yönetmeliklere, temel mühendislik prensiplerine uygun olmayan ve deprem güvenliği yetersizolan binalar yapılabilmektedir. Sonuçta, yapıyı oluşturan taşıyıcı elemanların dış etkilere karşıgüçlendirilmesi gündeme gelmektedir. 1992 Erzincan, 1995 Dinar, 1999 Adana-Ceyhan, 1999Kocaeli ve son olarak 2002 Sultan dağı depremleri ve ülkemizin çeşitli bölgelerinde meydanagelen küçük ölçekteki depremler ülkemiz için kaçınılmaz bir gerçek olduğunu göstermektedir.Yaşanan bu depremlerin tamamında deprem sonrası yaşanan sıkıntıların büyüklüğü dikkatealındığında gerekli tüm tedbirler alınması ve uygulanması gerekmektedir.Bu çalışma, Konya il kapsamında yapılmış olan 22 derslikli tip ilköğretimokullarından Selçuklu ilçesinde bulunan Şükriye Onsun İlköğretim okul binasının şu ankideprem güvenliğinin belirlenmesini içermektedir. Deprem güvenliğinin belirlenmesinde,binanın statik ve dinamik etkiler altında yapıya etkiyen yükleri, yürürlükteki yönetmeliklerçerçevesinde taşıma yeterliliğine sahip olup olmadığının bilgisayar programlarından veyerinde yapılan incelemelerden yararlanmak suretiyle araştırılmış ve çıkan olumsuz durumagöre binayı güvenli hale getirmek için uygun güçlendirme projesi hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisTHE INVESTIGATION OF THE EARTHQUAKE RESPONSE OFPRIMARY SCHOOLS WITH TYPE 22 CLASSROOMS OF MINISTRYOF NATIONAL EDUCATIONAyşe PolatSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering DepartmentAdviser: Dr. Abdulkerim İLGÜN2007, 113 pagesJuryAssoc. Prof. Dr. Özcan TANAssist. Prof. Dr. Rıfat SEZERDr. Abdulkerim İLGÜNReinforced concrete structures should be exposed to various outside influences during theirlives and their burden ( weight capacity ) should be required to increase. In our country, as a result ofthe inadequate usage of knowledge and lack of inspection mechanism, buildings which areinappropriate acccording to project, codes of practice, basic engineering principles and haveinsufficient earthquake response can be constructed. Therefore constituent parts of construction,bearing units, must be strengthened against to outside influences.Not only the earthquake in Erzincan ( 1992 ), Dinar ( 1998 ), Adana-Ceyhan ( 1998 ), Kocaeli( 1999 ) and the last but not least Sultandağı (2002 ) but also the small scale ones that occur differentarea of Turkey show us the earthquake is an inevitable fact for our countny. When ordial is comingafter all these earthquake mentioned above being taken into consideration, all necessary precautionmust be teken and applied.This study includes the current determination of earthquake response for Şükriye OnsunPrimary School which is a type 22 classroom Primary Schools and located at the Selçuklu district ofKonya. The determination of earthquake response has been defined by scaling the capacity ofbuilding?s bearing suffiency under the static and dynamic effects according to existing codes usingcomputer programs and practice analysis on the buildings. According to negative cases derived fromthis determination, the appropriate strengthing project that becomes the building safety has beenprepared.