İyonkürede foto-iyonlaşma süreçleri
Photoionization process in the ionosphere
- Tez No: 199628
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESAT GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İyonküre, Foto-iyonlaşma, Foto-iyonlaşma kesit alanıIX, Ionosphere, Photoionization, Photoionization cross sectionX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziİYONKÜREDE FOTOİYONLAŞMA SÜREÇLERİSerap CEZİBARAKFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim Dalı2005, Sayfa:50Bu çalışmada, iyonkürede foto-iyonlaşma süreçleri araştırılmış, fiziksel ve kimyasal süreçlerinoluşturduğu kayıp ve kazançların iyonküreyi nasıl etkilediği incelenmiştir. Güneş'ten gelen farklıdalga boylarına sahip ışınlar iyonkürede farklı atom ve molekülleri iyonlaştırırlar. Güneş EUV ve X-Işınlarının meydana getirdikleri foto-iyonlaşma ışınların akı şiddetine, dalga boylarına bağlı olarakdeğişirken iyonküredeki atom ve moleküllerin yoğunluklarına, iyonlaşma kesit alanlarına vebulundukları yüksekliğe bağlı olarak da değiştiği tespit edilmiştir. Ayrıca İkinci ve üçüncü foto-iyonlaşmalar meydana gelirken daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulduğu ve iyonküre bileşenlerininyapısal özelliklerine bağlı olarak iyonlaşma kesit alanlarının da değiştiği anlaşılmıştır. Yük değişimreaksiyonlarının, kozmik ışınların ve çarpışmaların da foto-iyonlaşmaya sebep olduğu belirlenmiştir.İyonkürede serbest elektron oluşumuna en fazla oksijen atomu, oksijen molekülü ve molekülernitrojen'in katkıda bulunduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMs.c.ThesisPHOTOIONIZATION PROCESS IN THE IONOSPHERESerap CEZİBARAKFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Physics2005, Page: 50In this study, photoionization processes in the ionosphere and the effects of loss and gain, dueto by physical and chemical processes on the ionosphere have been investigated. Photoionization dueto the Solar EUV and X-rays has been changed by the the flux strength, different wavelength solarradiations ionizes different atoms and molekules, density of atom molecules, their present height in theionosphere and ionization cross sections. Also, It has been needed more energy when the second andthird ionization happened and ionization cross sections changed with the structural features of theionospheric components. It has been determined that charge exchange reactions, cosmic radiation andcollisions cause the photoionization. Mostly atomic oxygen, moleculer oxygen and molecular nitrogenassist to the free electron production in the ionosphere.