Türkiye ceviz gen kaynaklarının tanıtımı
Description of walnut genetic resources of Turkey
  1. Tez No: 199672
  2. Yazar: HÜSAMETTİN AKARÇAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİKRİ BALTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: ceviz, genotip, gen kaynakları, Türkiye, walnut, genotype, genetic resources, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 27
Özet
ÖZETTÜRK YE CEV Z GEN KAYNAKLARININ TANITIMIAKARÇAY, HüsamettinYüksek lisans tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim DalıTez Danışman: Prof. Dr. Fikri BALTAŞubat 2007, 21 sayfaÜlkemiz ceviz gen kaynaklarınca zengin olmasına rağmen, bugüne kadar geliştirilen standartceviz çeşitlerimizin sayısı maalesef azdır. Ülkemizde ceviz bölgeler itibariyle geniş bir alandayetiştirildiği için, her bölgeye ve yöreye uygun ceviz çeşitlerinin geliştirilmesi büyük önemtaşımaktadır. Bu amaca yönelik olarak, ülkemizde şimdiye kadar çok sayıda seleksiyonçalışması yürütülmüş ve farklı bölgelerden çok sayıda üstün vasıflı ümitvar genotipler tespitedilmiştir. Bu çalışma, ülkemizin farklı yerlerinden selekte edilmiş olana ceviz genotiplerinintoplu olarak tanıtımını amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDESCRIPTION OF WALNUT GENETIC RESOURCES OF TURKEYAKARÇAY, HüsamettinMsc, Horticultural ScienceSupervisor: Prof. Dr. Fikri BALTAFebruary 2007, 21 pagesAlthough Turkey is rich walnut (Juglans regia L.) genetic resources, the number of ourstandard walnut varieties developed until today is unfortunately less. Since walnut is grown inmost regions of Turkey, it is very important to develope suitable walnut varieties for eachregion and district of Turkey. For this purpose, a large number of walnut selection studieshave been conducted in Turkey so far, numerous promising genotypes have been selectedfrom different parts. This work deals with a collective description of promising walnutselections from different regions of Turkey.