İç Ege bölgesindeki ceviz (Juglans regia L.) populasyonunun seleksiyon yolu ile ıslahı üzerinde araştırmalar
The investigations on the breeding by the selection method of walnut (Juglans regia L.) population in inner Ege region
  1. Tez No: 200558
  2. Yazar: ERTUĞRUL ARDA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Juglans regia L, ceviz, seleksiyon, Juglans regia L, walnut, selection
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Türkiye, pek çok meyve türünde oldugu gibi, cevizin de anavatanları arasında yer alır ve altı milyona yaklasan agaç sayısı ile zengin bir ceviz populasyonuna sahiptir. Mevcut populasyon son derece zengin bir genetik varyasyon içermektedir. Agaç ve meyve özellikleri bakımından üstün nitelikli tiplerin mevcut populasyondan seleksiyon yoluyla seçilmesi, ceviz ıslahının ilk ve önemli asamasıdır. Ülkemizin Marmara, Kuzeydogu Anadolu, Dogu Karadeniz, Dogu Anadolu ve kısmen de Ege Bölgeleri'nde yapılmıs olan seleksiyon çalısmalarının devamı niteliginde olan bu arastırma, üstün nitelikli ceviz tiplerinin belirlenmesine yönelik bir dizi arastırmanın önemli bir halkasını olusturmaktadır. Bu arastırmanın amacı, ceviz yetistiriciligi yönünden potansiyeli yüksek olan Alasehir, Demirci, Simav, Gediz, Pazarlar ve Banaz ilçelerinin ceviz populasyonunda verim ve kalite bakımından üstün, bölge ekolojisine uygun bireylerin seleksiyon yoluyla elde edilmesi ve selekte edilen bireylerle birlikte diger bölgelere ait seleksiyonların da temin edilerek, gen kaynaklarının korunması ve adına dogru fidan üretiminin saglanması için E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde damızlık ası kalemi parseli kurulmasıdır. Arastırma kapsamında, seleksiyon kriterleri olarak fenolojik ve pomolojik gözlemler gerçeklestirilerek 33 tip selekte edilmistir. Bu arastırma ile verimli, kaliteli ve üründe standardizasyon saglayacak tiplerin bölgede yaygın olarak yetistirilmesi saglanacaktır.
Özet (Çeviri)
Turkey is one of the motherlands of walnut besides the other fruits and has very rich walnut population of six million trees. This population includes very rich genetic variation. It is the first and the most important step that superior types in terms of plant and fruit characteristics are chosen from current population through the use of selection method. This study follows selection studies conducted in Marmara, Northeast Anatolia, East Black Sea and East Anatolia Regions, and partly Aegean Region. It would be an important part of a series of researches which identified superior walnut types. Alasehir, Demirci, Simav, Gediz, Pazarlar and Banaz Locations have very important potential in terms of walnut growing. The aim of this study is to obtain superior individuals having high yield and quality which are suitable to the ecology of the Aegean Region. In this study, selections from other regions in addition to selected individuals being provided for the preservation of gene sources and set up a crossbreeding nursery in Ege University, Faculty of Agriculture for the production of recognized seedlings. In the framework of this study, phenological and pomological observations as a selection criteria were done as selection criteria and 33 types were selected. It will be realized that more productive, high qualified and standard varieties are grown in the Aegean Region, commonly with these types.