Өсүмдүктөрдүн калдыктарынан алынганадсорбенттерди модификациялоо жанаактивдештирүү
Bitki atıklarından elde edilen adsorbanların modifikasyonu ve aktivasyonu
  1. Tez No: 791734
  2. Yazar: DİANA ABDİKALIKOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜLÜMKAN SARTOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: adsorbanlar, adsorpsiyon kapasitesi, makro perforasyon, sorbentler, bitki atıkları, dikromat, modifikasyon, tarhun, pelin tarhun (Artemisia Draconculus L), adsorbents, adsorption capacity, macropores, sorbents, waste, modification, Bichromate, wormwood tarragon (Artemisia Draconculus L)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Kırgızca
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çevrenin korunmasının öncelikli hedeflerinden biri, verimli ve çevre dostu atık su arıtma teknolojilerini incelemektir. Günümüzde, çeşitli kirleticilerden gelen atık suyun arıtılması çok acil bir konudur. Bir sorbent seçerken ana kriter öncelikle elde edilen maddelere göre emme kabiliyetidir, ikincisi saflaştırma etkinliği, üçüncüsü sorbentin maliyeti ve kullanılabilirliğidir. Tez, dikromat iyonları içeren atık suyun, bitki atıklarından elde edilen hammaddeleri (yerel ve değiştirilmiş formlardaki adsorbanlar), çözeltide bulunan metilen mavisi ve iyodun ekstraksiyonunu kullanarak arıtılmasının olasılığını incelemektedir. Hammadde olarak bitki atıkları – pamuk atıkları (gozopaya - sap, kök, kabuk), tarhun (sap, toplam kütle) ve ceviz kabuğu - hammadde olarak seçilmiştir. Belirlenen hedeflere ulaşmak için kimyasal (gravimetri, ekstraksiyon, titrimetri) ve fiziko-kimyasal spektrofotometri kullanılmıştır. Sonuçlar deneysel veriler gösteriyor ki ile ilgili дихроматических iyonları okudu onları statik сорбционная yeteneği kullanabilirsiniz yukarıda listelenen yerel ve modifiye сорбенты için etkili bir su arıtma дихроматических iyonları, çünkü her iki formları işleme дихроматическими iyonları ulaştı 90-95%. Kromu belirlemek için, 0.05 ila 1.0 mg/l aralığında krom hacmini belirlemek için kullanılan difenil karbazid içeren spektrofotometrik bir yöntem kullanılmıştır. Dikromatik iyonlarla ilgili olarak, sodyum hidroksit çözeltisi (41 mg/L) ile modifiye edilmiş kökler ve pamuk kutuları en büyük emilim kapasitesini kazanmıştır. Bulgular, bitki kalıntılarına dayanan sorbentlerin, iyon değişiminden sorumlu karboksil, hidroksil gruplarının varlığından kaynaklanan ağır metal iyonlarına kıyasla göreceli metabolik kapasiteye sahip olduğunu göstermektedir. Çözeltideki metilen mavisinin (MK) konsantrasyonu, 190-110 dalga boyuna sahip cihazdaki Specord-50 ile belirlenir. Çalışmanın sonuçları, pamuk ve tarhun ile% 0,8'lik solüsyonlarla modifiye edilen sorbentlerin,% 12,63 - 24,44'lük pamuk sapları,% 11,43 - 24,01'lik pamuk sapları ve% 11,21 - 24,07'lik tarhun sapları gibi doğal nesnelere kıyasla iyot üzerinde daha yüksek adsorpsiyon kapasitesine sahip olduğunu göstermiştir. adsorpsiyon kapasitesi neredeyse iki katına çıkar ve makro gözenek boyutu da ikiye katlanır (2,20-4,23, 1,32-3,08 ve 2,28-4,20 cm3/ g) ve metilen kalıpların adsorpsiyon kapasitesi de aynı nesnelerde daha yüksektir. Örnek olarak, tabakhaneden kromla kirlenmiş suyu aldık, su analizinde başlangıçtaki krom konsantrasyonu 0.137457 mg/dm^3 idi. Yukarıdaki örneklerden 100 ml. dick şişesi başına 50 ml. Su ve 0,5g sorbent ekledik. Sürekli karıştırarak ekledik ve karıştırdık 1, 3, 6, 24, 48, 144 Bir saat sonra Spektrofotometre 540-550 Nm'ye ulaşır.dalga boylarında çekim yaptık. Elde edilen sonuçlar GOST 31956-2012 Yöntem4.6.5'de mg/dm^3 olarak belirtilen formülle hesaplanmış ve aşağıdaki gibi tablo ve grafikler şeklinde gösterilmiştir. Kirlenmiş sudaki kromun sorbentlerle saflaştırma sonuçları. Suyla ekstraksiyondan sonraki sorbent №1 Pamuk saplarındaki krom konsantrasyonu yüzde 35,8 azaldı №2 Pamuk kosatındaki krom konsantrasyonu yüzde 73,8 azaldı №3 Pamuk kökündeki krom konsantrasyonu yüzde 78,8 azaldı №4 Sarı tarhun sapındaki krom konsantrasyonu yüzde 75,1 azaldı №5 Sarı tarhun toplam kütlesindeki krom konsantrasyonu yüzde 93,1 azaldı №6 Yeşil tarhun toplam kütlesindeki krom konsantrasyonu yüzde 60,4 azaldı №7 Ceviz kabuğndaki krom konsantrasyonu yüzde 92,9 azaldı Doğal şekilleri №8 Pamuk saplarındaki krom konsantrasyonu yüzde 22,5 azaldı №9 Pamuk kosatındaki krom konsantrasyonu yüzde 92,1 azaldı №10 Pamuk kökündeki krom konsantrasyonu yüzde 89,1 azaldı №11 Sarı tarhun sapındaki krom konsantrasyonu yüzde 36,2 azaldı №12 Sarı tarhun toplam kütlesindeki krom konsantrasyonu yüzde 24,1 azaldı №13 Yeşil tarhun toplam kütlesindeki krom konsantrasyonu yüzde 67,6 azaldı №14 Ceviz kabuğndaki krom konsantrasyonu yüzde 75,6 azaldı NaOH ile modifikasiyon edilmiş şekilleri №15 Pamuk saplarındaki krom konsantrasyonu yüzde 89,3 azaldı №16 Pamuk kosatındaki krom konsantrasyonu yüzde 73,1 azaldı №17 Pamuk kökündeki krom konsantrasyonu yüzde 94,8 azaldı №18 Sarı tarhun sapındaki krom konsantrasyonu yüzde 67,3 azaldı №19 Sarı tarhun toplam kütlesindeki krom konsantrasyonu yüzde 87,4 azaldı №20 Yeşil tarhun toplam kütlesindeki krom konsantrasyonu yüzde 63,7 azaldı №21 Ceviz kabuğndaki krom konsantrasyonu yüzde 58,4 azaldı Tez, bitki atıklarından elde edilen hammaddeler kullanılarak dikromat iyonları içeren atık suyun etkili bir şekilde arıtılmasını önermektedir - yerel ve değiştirilmiş formlardaki adsorbanlar, solüsyonda bulunan metilen mavisi ve iyodun geri kazanımı ile; Tarhunbiomassın fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre adsorbanlar bunlardan elde edilebilir; Deneysel verilerden elde edilen sonuçlar, dikromatik iyonlarla ilgili olarak statik emme kapasitelerinin incelendiğini ve yukarıdaki yerel ve modifiye edilmiş sorbentlerin dikromatik iyonlardan gelen suyu etkili bir şekilde temizlemek için kullanılabileceğini göstermektedir; En uygun modifikasyon koşulları geliştirildi ve sorbentlerin emilim kapasitesinde bir artış oldu. Örneğin: en iyi emiciliğe sahip sorbentler% 94,8 ceviz kabuğu, toplam ağırlığın% 93.1 sarı tarhun ve% 92,1 pamuk seçildi% ; Önerilen tezin avantajı şudur: • Hammadde atıkları olarak, her yıl yenilenebilir pamuk (Gozopaya), Şiralzhyn mahsulleri (sapları, tohumları, kökleri ve toplam kütlesi, ceviz kabuğu) kullanılarak hammadde tabanının genişletilmesi ve tarımsal sanayi kompleksinin ikincil (işleme) kaynaklarının kullanılması ve böylece modifiye edilmiş sorbentlerin üretilmesi sorunu çözülebilir; • Sorbentlerin belirli bir sıcaklıkta su ile aktive edilmesi, böylece sorbentlerin adsorpsiyon aktivitesini arttırmak için; • Su arıtma süresini kısaltın-verilerde 24 ay yerine 2 saat; • Verilerde aktivasyon sıcaklığının azaltılması, 500 K yerine 750-850 K yerine kullanılabilir; • Düşük (düşük) konsantrasyonda (% 0.8) sodyum hidroksit çözeltisinin modifiye edilebilirliği ;
Özet (Çeviri)
The dissertation considers the possibility of wastewater treatment containing dichromate ions using raw materials obtained from waste plant raw materialsadsorbents in local and modified forms, extraction of methylene blue and iodine contained in the solution. Plant wastes were selected as raw materials – cotton waste (gozo - stem, root, husk), shiraldzhin (stem, total weight) and walnut shell. This paper presents the results of a study of the adsorption capacity of adsorbents in native and modified forms obtained on the basis of waste plant raw materials of Kyrgyzstan. Chemical (gravimetry, extraction, titrimetry) and physico-chemical methods (spectrophotometry) were used to achieve these tasks. The concentration of MS in the solution was determined by spectrophotometric method on a Specord 50 UV spectrophotometer at a wavelength of 190-110. The results of the study allowed us to establish that sorbents modified with 0.8% NaOH solution obtained from cotton and tarragon wormwood have a high adsorption capacity compared to the native form. The results of experimental data show that their static sorption capacity has been studied with respect to dichromatic ions, the local and modified sorbents listed above can be used to effectively purify water from dichromatic ions, since in both forms treatment with dichromatic ions has reached 90-95%. To determine chromium, a spectrophotometric method with diphenyl carbazide was used, which is used to determine the volume of chromium in the range from 0.05 to 1.0 mg/l. In relation to dichromatic ions, cotton roots and pods modified with sodium hydroxide solution (41 mg/l) acquired the greatest sorption capacity. For instance, by iodine (cotton stems from 12.63 to 24.44%, cotton boxes - 11.43 to 24.01%, wormwood tarragon stems - 11.21- 24.07%, at the same time, the volume of macropores also doubles (2.20-4.23, 1.32-3.08 and 2.28-4.20 cm3/g), and the same objects have the greatest adsorption capacity for methylene blue.