Vakumlu elektrikli süpürgeler için kombine su banyolu hava filtresi geliştirilmesi
Design of combine water bath filter for vacuum cleaner
  1. Tez No: 199685
  2. Yazar: MEHMET ALİ ÇAVUŞLAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN YUMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Water bath filter, vacuum cleaner, filter efficiency, dustfilter
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZETVAKUMLU ELEKTR KL SÜPÜRGELER Ç N KOMB NESU BANYOLU HAVA F LTRES GEL ŞT R LMESÇAVUŞLAR, Mehmet AliYüksek Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı; Prof. Dr. Hasan YUMAKKasım 2006, 34 sayfaTorba biçiminde toz filtresi bulunan vakumlu elektrikli süpürgeler yaygınolarak kullanılmaktadır. Ancak bu filtreler hava akımı içindeki ince tozlarıyakalayamazlar. Üstelik kağıttan veya diğer başka elyaf içeren malzemelerdenyapılan kuru toz filtreleri tek kullanılmaktadır. çinde polen, küf, mantar, mite,kimyasal maddeler ve mikro organizmalar bulunabilen toz hem sağlık için, hem deelektronik ve diğer eşyalar için zararlıdır. Vakumlu elektrikli süpürgelerde subanyolu hava filtreleri son yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Ancak bunların hemince tozu tutma verimi düşük, hem de fiyatları çok pahalıdır.Bu çalışmada elektrikli süpürgeler için prototip kombine su banyolu havafiltresi geliştirilmiştir. Prototip filtre ünitesi hava akımı içindeki katı ve toz materyaliayırmak için üç bölmeden yapılmıştır. Ön denemelerden sonra , filtrenin toz ayırmaetkinliği ve hava akımına karşı gösterdiği direnci bulmak için bir seri deneyyapılmıştır. Toz materyali olarak portland çimento ve bentonit kullanılmıştır. Filtreayırma etkinliği %87.4 - % 95.3 arasında bulunmuştur. Filtrenin hava akımına karşıgösterdiği direnç ise filtre koşullarına bağlı olarak 18-30 mmHg arasındadeğişmektedir. Prototip kombine su banyolu hava filtrenin performansı ile ilgilideney sonuçları ayırma etkinliği ve diğer işletme parametreleri açışından yeterlibulunmuştur.Anahtar Kelimeler : Elektrikli süpürge, Filtre etkinliği, Su banyolu filtre,Toz filtresi.i
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDESIGN OF COMBINE WATER BATH FILTER FOR VACUUM CLEANERÇAVUŞLAR, Mehmet AliMSc , Mechanical Engineering DepartmentSupervisor: Prof. Dr. Hasan YUMAKNovember 2006, 34 pagesVacuum cleaners having dry dust filters in form of bag are being widelyused. These filters are not capable of capturing dust material within an air stream.Furthermore, dry filters made of paper or fibril materials are to single use. Dust thatmay include polen, molds, mites, chemicals and microorganisms is harmful forhealth, electronic media and other things. Water bath filters have recently bean usedin vacuum cleaners. But these cleaners have lower dust capture efficiency anda revery expensive.In this study a prototype combine water filter was developed in place ofdry dust filter for vacuum cleaner . The filter unit was composed of three chambersto seperate dust and coarse material from air stream. After preliminary tests, a serialof tests were carried out to determine filter efficiency and resistance of the filter airsteam . Portland cement and bentonite were used as a dust material. Filter efficiencywas ranged from 87.4% to 95.3%, Filter resistance of air stream was found 18-30mmHg in accordance with filter conditions. Results obtained from performance testsof the filter were found to be satisfactorily.