Yumurtacı piliçlerde yumurtlama öncesi dönemde farklı seviyelerde kalsiyum ve bor içeren rasyonların büyüme, kemik mineralizasyonu, bazı serum parametreleri ve yumurtlama dönemi performans ve yumurta kabuk kalitesine etkileri
Effect of diets with various calcium and boron levels in prelaying period on growth, bone mineralization, some serum parameters and subsequent performance and shell quality of laying hens
  1. Tez No: 199699
  2. Yazar: GÖKHAN DEMİRÖRS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YILMAZ BAHTİYARCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: piliç, kalsiyum, bor, yumurta kabuğu, kemik mineralizasyonu, pullet, calcium, boron, egg shell, bone mineralization, hen
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziYumurtacı Piliçlerde Yumurtlama Öncesi Dönemde Farklı Seviyelerde Kalsiyum VeBor çeren Rasyonların Büyüme, Kemik Mineralizasyonu, Bazı Serum ParametreleriVe Yumurtlama Dönemi Performans Ve Yumurta Kabuk Kalitesine EtkileriGökhan DEM RÖRSSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüZootekni Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Yılmaz BAHT YARCA2007, 108 sayfaJüri:Prof. Dr. Oktay YAZGANProf. Dr. Yılmaz BAHT YARCADoç.Dr.Alp Önder YILDIZBu deneme yumurtlama öncesi dönemde (14-20 hafta) 3 farklı seviyede kalsiyum(%0.8, 1.6, 3.2) ve 4 farklı seviyede (0, 75, 150, 300 mg/kg) bor içeren rasyonların,büyüme, kemik mineralizasyonu, bazı serum parametreleri ve müteakip dönemde(20-42 hafta) tavukların performans ve yumurta kabuk kalitesine etkisini tespit etmekiçin yapılmıştır. Ondört haftalık yaşta toplam 864 adet Super Nick piliç, 3x4faktöriyel deneme planına göre 6 tekerrürlü olarak düzenlenmiş ve her birtekerrüründe 12 pilicin bulunduğu 12 muamele grubuna rastgele yerleştirilmişlerdir.Yem ve su ad libitum olarak sağlanmıştır. Kan ve tibia örnekleri, her bir tekerrürden20 ve 42 haftalık yaşlarda 3 piliç ve 3 tavuktan alınmıştır.Mevcut çalışmanın sonuçları,ana faktör olarak yumurtlama öncesi rasyonda yüksekCa ve B seviyelerinin CA'ları ve CAA'larını olumsuz yönde etkilediğinigöstermiştir.Piliçlerin yem tüketimi muamelelerden önemli olaraketkilenmemiştir.Tavukların yem tüketimi,yumurta verimi,yumurta kitlesi ve yemdeğerlendirme katsayısı(yem/yumurta kitlesi) ve kabuk ağırlığı bakımındanmuamelelerin önemli bir etkisi olmamış isede rasyon Ca ve B seviyelerinin yumurtakabuk kalınlığı,yumurta özgül ağırlığı ve kabuk kırılma mukavemeti üzerinemüşterek (interaksiyon) etkisi önemli bulunmuştur.Kabuk kalınlığı ve kırılmamukavemeti yumurtlama öncesi % 3,2 Ca ve ilave B içermeyen rasyonla beslenentavuklarda,diğer muamele gruplarından önemli derecede yüksek bulunurken, 36haftalık yaşta yumurta özgül ağırlığı %1.6 Ca ve 75 mg/kg B içeren rasyonlabeslenen grupta diğer gruplardan önemli ölçüde düşük bulunmuştur.Rasyon Ca seviyeleri veya CaxB interaksiyonu tavukların 20 ve 42 haftalıkyaşlardaki kemik kül (g veya %) muhtevalarını etkilememiş isede ana faktör olarak150 mg/kg B içeren rasyonla beslenen piliçlerin kemik kül muhtevası (g veya %)rasyondaki diğer B seviyelerinden önemli derecede yüksek bulunmuştur.Tavukların20 ve 42 haftalık yaşlardaki tibialarında ölçülen kemik kesme enerjilerineinteraksiyonun önemli bir etkisi bulunmuş isede kemik kesme kuvveti ve kesmegerilmesi hiçbir muameleden önemli derecede etkilenmemiştir.Yumurtlama öncesirasyon Ca ve B seviyeleri her iki yaşta da tibia kemiklerinin çapını ve ortalama duvarkalınlığını değişik şekillerde etkilemiştir. nteraksiyonun (CaxB) 20 haftalık yaştatibia ve serumun bazı mineral muhtevaları üzerine etkileri önemli bulunmasınarağmen 42 haftalık yaştaki tavukların sadece serum kükürt muhtevasıinteraksiyondan önemli olarak etkilenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster thesisEffect of Diets with Various Calcium and Boron Levels in Prelaying Period onGrowth, Bone Mineralization, Some Serum Parameters and Subsequent Performanceand Shell Quality of Laying HensGökhan DEM RÖRSSelçuk UniversityGraduate School of Natural And Applied ScienceDepartment of Animal ScienceSupervisor: Prof Dr. Yılmaz BAHT YARCA2007, 108 PagesJury:Prof. Dr. Oktay YAZGANProf Dr. Yılmaz BAHT YARCAAssoc.Prof.Dr.Alp Önder YILDIZThis experiment was conducted to determine the effects of diets with threedifferent levels of calcium (%0.8, 1.6, 3.2) and four different levels of boron (0.75,150, 300 mg/kg) in prelaying period (14-20 weeks) on growth, bone mineralization,some serum parameters and subsequent performance and egg shell quality of layinghens. A total 864 Super Nick pullets at 14 weeks of age were randomly allocated totwelve treatments arranged in a 3x4 factorial design with six replicates of 12 pulleteach. Feed and water provided for ad-libitum access. The blood and tibia sampleswere taken, three pullets and hens from every replicates at 20 and 42 weeks of age,respectively.Results of the present experiment showed that body weights and body weight gainswere reduced in high pre-lay dietary Ca and B as the main factor.Feed intake of thepullets was not significantly influenced by the treatments.There were no detectabledifference in feed intake ,egg production ,egg mass and feed conversion ratio (feed/egg mass) and eggshell weight,but interactive effects of dietary Ca and B levels oneggshell thickness, egg specific gravity and shell breaking strenth wassignificant.Shell thickness and breaking strength were significantly higher in hensfed pre-lay diet with 3.2 % Ca and no supplemental B than other treatments and eggspecific gravity was significantly reduced by feeding 1.6 % Ca and 75 mg/kg B at 36weeks of age.Bone ash (g or %) of hens at 20 and 42 weeks of age was not changed by Calevels or interaction dietary Ca and B levels , but pullets receiving the 150 mg /kgB as the main factor had significantly higher in bone ash (g or %) values than otherdietary B levels.There was significant interactive effect in fructure energy of thetibia at 20 and 42 weeks of age, and no treatment affected the ultimate shear forceand stres. Pre-lay dietary Ca or B levels differently changed the bone diameter andaverage wall thickness of tibia in both ages.While interactive efects of pre-lay dietaryCa and B on some mineral content of tibia and serum at 20 weeks of age wassignificant, only serum sulphur content of hens at 42 weeks of age was significantlyinfluenced by the interaction.