Hatunsaray - Çatören (Konya Batısı) arasının jeolojisi
The Geology of Hatunsaray - Çatören district (Western Konya)
- Tez No: 180286
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bolkardağı, Geyikdağı, birlik, kireçtaşı, neootokton, formasyon, Hatunsaray, Akören
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Konya' nın batısında, Hatunsaray-Çatören (Akören) yörelerindeki incelemealanında, Bolkardağı ve Geyikdağı birlikleri kapsamlarındaki otokton birimler ileBozkır Birliği kapsamındaki allokton birimler ve neootokton birlik kapsamındakigenç örtü oluşukları yüzeylemektedir.Çalışma sahasının kuzey bölümünde temeli, Bolkardağı Birliği ' ne ait Jura-Kretase yaşlı, gri renkli, bol eklemli, yer yer rekristalize karbonatlardan oluşanLorasdağı kireçtaşı oluşturur. Lorasdağı birimi üzerine gri, krem, pembemsirenklerdeki çörtlü kireçtaşı, killi kireçtaşı ile şeyl, kumtaşı, ince taneli çakıltaşıaratabakalarından yapılmış olan Geç Kretase yaşlı Midostepe formasyonu uyumluolarak gelir.İnceleme alanının güneyinde temel, yine otokton konumlu Geyikdağı Birliğikapsamındaki kayalardan oluşur. Burada en altta Jura-Kretase yaşlı, gri-bozrenklerde kireçtaşı ve dolomitik kireçtaşı içerikli Hacıalabaz kireçtaşı yer alır. Bukarbonat serileri üzerine uyumlu olarak, Geç Kretase yaşlı, gri renkli, düzgüntabakalı, bol rudistli kireçtaşlarından oluşan Saytepe formasyonu gelir. Çörtlükarbonatlardan oluşan ve pelajik bir istif olan Geç Kretase yaşlı Alan formasyonu,Saytepe formasyonu üzerine uyumlu olarak gelir.İnceleme alanında, Bolkardağı ve Geyikdağı Birlikleri kapsamlarındakiotokton konumlu Jurasik-Kretase istiflerini, tektonik bir dokanakla, oluşumunuMaastrihtiyen sonlarına kadar sürdürmüş olan Geç Kretase yaşlı ultrabazik-bazik-sedimanter bloklar ile ofiyolitik elemanlı matriksden yapılmış olan tektonik birmelanj niteliğindeki Hatip ofiyolitli karışığı üzerlemektedir.Bölgedeki otokton ve allokton özellikli bu paleotektonik dönem oluşuklarıüzerine, bölgesel bir açılı uyumsuzluktan sonra neootokton birimler gelmektedir.Neotektonik dönemde oluşan Geç Miyosen-Erken Pliyosen yaşlı Dilekçi grubuna aitbu birimler , altta gölsel kireçtaşı ve marnlardan oluşmuş Ulumuhsine formasyonu ilebaşlar. Ulumuhsine formasyonu üzerinde tüf-tüfit-volkanik breş ve kumlu-çamurlukırıntılılar kapsayan Küçükmuhsine formasyonu, uyumlu bir şekilde izlenir.Küçükmuhsine formasyonu üzerinde dasitik-andezitik bileşimli lav akıntılarınınoluşturduğu Erenlerdağı volkanitleri yer alır. Dilekçi grubunu oluşturan gölsel,volkanosedimanter, volkanik fasiyesli birimler üzerine ise Pliyokuvaterner yaşlı,yatay tabakalı, hafif diyajenetik çakıltaşı, kumtaşı, çamurtaşı yapılışlı Topraklıformasyonu açılı uyumsuzlukla gelir. Paleotektonik ve neotektonik dönemlerdeoluşmuş tüm bu birimler ise, özellikle Hatunsaray-Akören düzlüğünde Kuvaterneryaşlı alüvyonlar ile örtülmüşlerdir.Toridler ana tektonik birliğinin Anatolidler' e bakan kuzey kesiminde ve OrtaToros kuşağında yer alan çalışma bölgesi, paleotektonik dönemde yoğunkompresyon gerilmeleri etkinliğinde kıvrımlı-kırıklı-bindirmeli yapılar kazanmış veneticede yaklaşık doğu-batı doğrultusunda uzanan kıvrımlar oluşmuştur. OrtaMiyosen başlarındaki önemli dağ oluşum hareketi ile de kıvrımlanıp-kırıklanıpyükselen bölge, Geç Miyosen-Pliyosen' de tansiyonel tektonik rejimin etkisindekapalı karasal bir havza konumundadır ve bu süreçte gravite faylarıyla çöken-çukurlaşan alanlarda, gölsel ve volkanotortul birimler oluşmuştur. Geç Pliyosen-Kuvaterner' de pozitif alanlardan, erozyona uğrayarak taşınan materyaller, dağ eteğive alüvyal düzlüklerde birikmiş ve tansiyonel tektonik rejimin etkinliğinde, çok gençolan yarı peneplen-peneplen çökel sahalarını (Topraklı formasyonu ve alüvyonlar)oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
The stratigraphic framework in the study area located between the Hatunsaray andÇatören (Akören) settlements in the western part of the Konya occurs autochthonousBolkardağı and Geyikdağı; allochthonous Bozkır main tectonic units and neo-autochthonousyoung cover series.In the basement of the northern and southern parts of the investigated area, variousrocks of the Bolkardağı and Geyikdağı Units crop out respectively. The Bolkardağı Unitcomprises Jurassic- Cretaceous grey cloured, plentiful jointed and recrystallized carbonaterocs of Lorasdağı limestone and gray-cream, pinkish cloured, cherty and clayey limestonesintercalated with shale, sandstone and fine grained conglomerate of Midostepe formation.These formations of the Bolkardağı Unit are found as conformably with each other.In the bottom of the Geyikdağı unit, Jurassic-Cretaceous aged Hacıalabaz limestoneconsisting of gray-dark gray limestone and dolomitic limestone is observed. This carbonatesequence was conformably overlain by Upper Cretaceous gray, orderly stratified limestoneswith plentiful rudist fossils of Saytepe and Upper Cretaceous pelagic cherty limestones ofAlan formations.In the Late Cretaceous period, the autochthonous units named as the Bolkardağı andGeyikdağı were tectonically obducted by an Upper Cretaceous ophiolitic melange known as?Hatip ofiyolitli karışığı? made up of the ultrabasic-basic and sedimentary rock blocks and anophiolitic matriks of allochthonous Bozkır Unit.The autochthonous and allochthonous units of the paleotectonic era in the region wereunderlain an ungular unconformity by Late Miocene-Pliocene Dilekçi group occurring duringthe neotectonic period. In the bottom of the Dilekçi Group starts to Ulumuhsine formationcomposed of lacustrine limestones and marls. This formation is followed by Küçükmuhsineformation represented by tuff-tuffits-volcanic brecciates and sandy-mudy detritic materials.Dasitic-andesitic volcanic flows of Erenlerdağı volcanites are located over the Küçükmuhsineformation. The all rocks of the Dilekçi group are seen as gradational passing to the lateral andvertical directions with each other. The latter group was covered as an ungular unconformityby Plio-Quaternary Topraklı formation consisting of horizontal layered, slightly diageneticconglomerates, sandstones and mudstones. The upper most portion of the stratigraphicsequence, Quaternary alluvions are also located with an ungular unconformity.In the study area in the Central Taurides representing the northern part loking at to the?Anatolidler? side of the ?Toridler? main tectonic unit, the folded, fractured and nappedtectonical structures have been occurred under the strengthly compressionel tectonic regimeduring the paleotectonic Alpin activities. Therefore, in the region, common folding structuresmostly extending to nearly E-W striking have been formed as a result of the metioned tectonicactivities.On the other hand, the region, which is again folded, fructured and uplifted by effectsof the Late Alpin orogenic movements in the begining of the Middle Miocene, have been