Seçilen bir ders kitabı değerlendirme ölçeğinin lise II fizik ders kitabına uygulanması
Applying a chosen course book evaluation criterion to high school 2. grade physics course book
  1. Tez No: 199706
  2. Yazar: ABDURRAHMAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ders Kitapları, Değerlendirme, Ölçek, Fizik Eğitimi, Ortaöğretimi, Course books, evaluation, criterion, physics education, high school.i
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Ders kitapları eğitim-öğretimin vazgeçilmez materyalleridir. Öğretim araç vegereçleri yetersiz, laboratuar imkanları sınırlı, aile çevresinin desteği zayıf vesınıfları kalabalık olan yörelerde ise ders kitabı, öğretmenle birlikte öğretimisağlayacak tek kaynaktır. Bu kadar önemli olan ders kitapları nasıl olmalıdır? Birgurup ders kitabı içinden en uygun veya en iyi olanı, hangi ölçütlere göreseçilmelidir?Liselerde hangi ders kitabının okutulacağına zümre öğretmenler kurulu kararvermektedir. Bu karar sürecinde hangi kriterlerin kullanılacağı açık olmadığı gibi,kişiden kişiye de değişmektedir. Bu amaçla hazırlanmış ve öğretmenlerinkullanımına sunulmuş standart bir değerlendirme ölçeği de mevcut değildir. Bundandolayı fizik ders kitabı değerlendirme ölçeği ve bu ölçeğin güvenilirliği önemlidir.Lise II Fizik Ders Kitabı ve Fizik Ders Kitabı Değerlendirme Ölçeği farklıokullarda görev yapan ve farklı mesleki kıdeme sahip 45 fizik öğretmeninedağıtılmış ve ölçeğe göre ders kitabını incelemeleri istenmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen ölçek değerlerinin analizi SPSS 11.5programı ile yapılmıştır. Yapılan analize göre ölçeğin %95 güvenirlik aralığında altve üst değerleri 109 ve 119 olarak bulunmuştur. Bu değerler kullanılandeğerlendirme ölçeğinin tutarlı olduğunu, MEB Talim ve Terbiye Kurulu ve Fiziköğretmenlerince kullanılabileceğini göstermektedir.Bu ölçeğe göre incelenen Lise II Fizik Ders Kitabının Fizik öğretmenlerininbeklentilerinin tam olarak karşılamadığı da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Course books are indispensable materials of education. On the other handcourse book is the unique source which helps teacher in the sides which have limitedmaterials and laboratories, crowded classes and little supported families. Whatshould the important course books be? How should it be chosen as the most suitableand best from the course books group?A group of teacher decides which course books will be used in high schools.In the time of the decision, it is not clear which criterions will be used, also itchanges from person to person. Besides, there isn?t any standard evaluation criterionwhich is prepared for this aim and is presented for the teacher?s usage so, physicscourse book evaluation criterion and the reliability of these criterions is veryimportant.High school second class pysics lesson book and physics lesson bookevaluation measurement have been given to the teachers who work in differentschools and have different carrier qualifications and according to themeasurement,they have been wanted to examine the leson book.As a result of the research,the analysis of mesurement values which whichhas been obtained,is done by SPSS 11.S programme. According to the analysiswhichhas been done, %95 reliability between inferior and top values of measurement isfound as 109 and 119. These values show that the measurement of assessment whichis used, is consistent and and can be used by MEB Teaching and Training Commiteeand Physics Teachers. According to this measurement, the seconmd class Physicslesson book which has been examined, has been seen not to respond to theexpactations of Physics Teachers.