Çok elektronlu kuantum nokta yapılarının elektronik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of electronic properties of many electrons quantum dot structures
- Tez No: 199717
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN YÜKSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuantum nokta yapı, Kuantum Genetik Algoritma, Hartree-Fock Roothaan, Slater tipi orbital, Quantum dot, Quantum Genetik Algortihm, Hartree-Fock Roothaan, Slater Type orbital
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZETDoktora TeziÇOK ELEKTRONLU KUANTUM NOKTA YAPILARINELEKTRONİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİBekir ÇAKIRSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL2007, 111 SayfaJüri: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSELProf. Dr. Mehmet ZENGİNProf. Dr. Salih YILDIZProf. Dr. Ülfet ATAVDoç. Dr. Ayhan ÖZMENBu tez çalışmasında düşük boyutlu kuantum mekaniksel yapılarınınelektronik özellikleri Kuantum Genetik Algoritma(KGA) yöntemiyle incelendi.Hesaplamalarda merkezinde hidrojen ve helyum benzeri safsızlık olan bir ve ikielektronlu kuantum nokta yapıları ele alındı ve sonsuz ve sonlu derinlikli küreselsimetrik sınırlayıcı potansiyel göz önüne alındı. Sistemlerin dalga fonksiyonları tek-elektron spin orbitallerinden oluşan bir Slater determinantı ile tanımlandı. Tek-elektron spin orbitalleri ise Slater Tipi Orbitallerin(STO) lineer bileşimleri olarakoluşturuldu. Enerjinin beklenen değeri Hartree-Fock Roothaan Metodu(HFR) veaçılım katsayıları ve ekranlaşma sabitleri KGA yöntemiyle belirlenen STO larüzerinden hesaplandı. Bir elektronlu ve iki elektronlu kuantum nokta yapıların tabanve bazı uyarılmış durumların enerjileri, kuantum nokta yarıçapına ve baz fonksiyonusayısına bağlı olarak belirlendi. Aynı yapıların taban durumları için bağlanmaenerjisi hesaplandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD ThesisINVESTIGATIN OF ELECTRONIC PROPERTIES OF MANYELECTRONS QUANTUM DOT STRUCTURESBekir ÇAKIRSelçuk University Graduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of PhysicsSupervisor: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL2007, 111 PagesJury: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSELProf. Dr. Mehmet ZENGİNProf. Dr. Salih YILDIZProf. Dr. Ülfet ATAVDoç. Dr. Ayhan ÖZMENIn this study, electronic properties of low-dimensional quantum mechanicalstructures have been investigated by using Quantum Genetic Algorithm(QGA). One-and two-electron quantum dots(QD) with on-center hydrogen and helium impuritiesare considered in the calculations. We have assumed the confining potential to beinfinitely and finitely deep and spherically symetric. The wave functions of thesystems were defined by a Slater determinant occurring from single-electron spinorbitals. Also, linear combinations of Slater Type orbitals (STOs) were used fordescription of the single-electron spin orbital. The energy expectation values weredetermined by using the Hartree-Fock Roothaan(HFR) method. We calculated thesevalues over Slater type orbitals whose expansion coefficients and screening constantsare determined by the Quantum Genetic Algorithm(QGA). The ground and someexcited state energies of one-electron QD and ground state energies of at wo-electronQD were calculated depending on the dot radius and the size of the basis set. Inaddition, we evaluated the binding energies of the same structures for the groundstate.