Atık ısı geri kazanımlı ısı pompası sistemi simülasyonu
Simulation of a heat pump system with waste heat recovery
- Tez No: 199724
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Isı Pompası, Atık Isı Geri Kazanımı, Isı pompası Etkinlik Katsayısı, Heat Pump, Waste Heat Recovery, Heat Pump Performance Coefficient
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziATIK ISI GER KAZANIMLI ISI POMPASI S STEMS MÜLASYONUAlaeddin ÇELEBSelçuk ÜniversitesiYüksek Lisans TeziMakine Eğitimi Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç.Dr. Ali KAHRAMAN2006, 109 SayfaJüri:Prof.Dr. Saim KOÇAKYrd.Doç.Dr. Ali KAHRAMANYrd.Doç.Dr. Ali ATEŞIsı pompaları harcadıkları enerjinin bir kaç katı miktarda ısıtma ve soğutma enerjisisağlayabilmektedir. Özellikle kış mevsimi karasal iklime sahip bölgelerde ısı pompaları ısıtmaiçin gerekli enerjiyi atmosfer havasından sağlayamamakta ve atıl duruma düşmektedir. Ancakısı pompaları ısı kaynağı olarak atmosfer havası yerine daha yüksek sıcaklıktaki atık ısılarıkullanarak soğuk iklime sahip olan bölgelerde de verimli bir şekilde kullanılabilirler. Buçalışmada, 2500 yataklı bir öğrenci yurdunun çamaşırhanesindeki atık su ısısının bir ısıpompası ile alınarak, kullanma sıcak suyu elde edilmesini sağlayan ısı pompası sistemininmodellenmesi ve montajı yapılmıştır. Farklı atık su sıcaklıklarında buharlaştırıcı veyoğuşturucuya suyun giriş ve çıkış sıcaklıkları, buharlaştırıcı ve yoğuşturucu devresindekisuyun debileri ve tüketilen elektrik enerjisi ölçülerek sistemin etkinliği hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisSimulation of a Heat Pump System with Waste Heat RecoveryAlaeddin ÇELEBİSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mechanical EducationSupervisor: Assist. Prof. Dr. Ali KAHRAMAN2006, 109 PagesJury:Prof.Dr. Saim KOÇAKAssist. Prof. Dr. Ali KAHRAMANAssist. Prof. Dr. Ali ATEŞHeat pumps are very efficient regarding to energy as they consume a little energy inorder to deliver three or four times as much energy as heat and cool. Especially in regionswith terrestrial climate, heat pump can not use ambient air as heat source. However, it can usehigh temperature wastewater as heat source instead of ambient air in regions with coldclimate. In this study, a heat pump system using wastewater, as a heat source, from laundryroom of dormitory with 2500 beds has been designed and constructed to obtain hot springwater. For various wastewater temperature, water inlet and outlet temperatures to theevaporator and condenser, flow rates of water in the condenser circuits and consumed electricpower have been measured and the heating efficiency of the system has been calculated.