Supporting of conventional air-conditioning system with evaporative cooling
Konvansiyonel iklimlendirme sisteminin buharlaştırmalı soğutma ile desteklenmesi
- Tez No: 77139
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Buharlaştırmalı Soğutma, Konvansiyonel Soğutma, Isı Geri Kazanımı, Evaporative Cooling, Conventional Air-Conditioning, Heat Recovery
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ KONVANSIYONEL IKLIMLEND1RME SİSTEMİNİN BUHARLAŞT1RMALI SOĞUTMA İLE DESTEKLENMESİ ISA ARSLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr.-Ing. Tuncay YILMAZ Yıl: 1998, Sayfa: 93 Jüri : Prof. Dr.-Ing. Tuncay YILMAZ : Prof Dr Aziz ERTUNÇ : Yrd. Doç Dr. Orhan BÜYÜKALACA Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Laboratuvar ı'nda tarafımızdan kurulmuş bulunan 'Taze ve Atık Hava Buharlaştırmalı Isı Geri Kazanımlı İklimlendirme Sistemi içerisinde bulunan nemlendirme üniteleri, ısı geri kazanım ünitesi ve ısı pompası şeklinde çalışabilen soğutma grubu ünitesi ayrı ayrı verimli şekilde çalışır duruma getirilmiş ayrıca sistemin tüm kanallarının izolasyonu tamamlanmıştır. Sistemin gerekli yerlerinde ölçülecek olan sıcaklık değerleri için ısıl eleman çiftleri kanallara yerleştirilmiş; ayrıca sistemin belirlenen noktalarında ölçülmesi gereken bağıl nem ve debileri bulmak amacıyla ölçülecek olan basınç farkları için alınmış bulunan relatif nem ve basınç transistorunun kalibrasyonu yapılarak sisteme monte edilmiştir. Deneylere hazır hale getirilen sistemin yaz koşulları deneyleri yapılmış; yapılan deneyler sonucunda, ısı geri kazanımı da yapılan bu sistemde buharlaştırmalı soğutmanın konvansiyonel soğutma sistemine göre büyük bir ekonomiklik sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SUPPORTING OF CONVENTIONAL AIR-CONDITIONING SYSTEM WITH EVAPORATIVE COOLING ISA ARSLAN DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES ÇUKUROVA UNIVERSITY Supervisor Jury Prof. Dr.-Ing. Tuncay YILMAZ Year: 1998, Pages: 93 Prof. Dr.-Ing. Tuncay YILMAZ Prof. Dr. Aziz ERTUNC Assist Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA In this study, the effective workings of humidifying units, heat recovery unit and conventional air-conditioning unit of“Air-Conditioning System with Evaporative Cooling of Fresh and Exhaust Air with Heat Recovery System”in Laboratories of Çukurova University, Mechanical Engineering Department have been provided. Also insulation of channels of the system has been completed. Thermo-couples have been placed in necessary points in the system for temperature measurement. In addition, the calibrations of relative humidity transmitters and pressure transmitters were performed and these transmitters have been mounted to the system for measuring the relative humidity and pressure differences in required points. The summer condition experiments were carried out and it was found that, evaporative cooling provided economy over conventional cooling system.