Tuzlu topraklarda yetiştirilen mısır bitkisinin gelişimine VAM'ın etkisi
The effect of VAM on growing of corn under salt stress
  1. Tez No: 199728
  2. Yazar: TALİHA UYSAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. REFİK UYANÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mikoriza, tuz stresi, mısır bitkisi, spor.ii, Mycorrhiza, salt stress, corn plant, spore.iv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTUZLU TOPRAKLARDA YET ŞT R LENMISIR B TK S N N GEL Ş M NEVAM'IN ETK STaliha UYSALSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüToprak Anabilim DalıDanışman : Yrd. Doç. Dr. Refik UYANÖZ2007, Sayfa: 76Jüri: Yrd. Doç. Dr. Refik UYANÖZProf. Dr. Saim KARAKAPLANProf. Dr. Kemal GÜRTuzluluk dünya topraklarının önemli sorunlarından biridir. Tarımsal ya dapeyzaj alanlarında yanlış sulama yapılması, özellikle doğal drenaj koşullarının kötüolduğu kurak ve yarı kurak yerlerde tuzluluk sorununun ortaya çıkmasına nedenolmaktadır.Bu çalışma, tuzlu topraklarda yetiştirilen mısır bitkisinin, tuz stresini azaltmadamikorizanın etkisini test etmek için yapılmıştır. Altı farklı tuz konsantrasyonu(T-0= 0.4 mS/cm, T-1= 0.5 mS/cm, T-2= 0.7 mS/cm, T-3= 1.0 mS/cm, T-4= 1.6mS/cm, T-5= 2.2 mS/cm), iki farklı mikoriza çeşidi ve deneme bitkisi olarak iseADA 523 mısır bitkisinin kullanılmasıyla yürütülmüştür.Deneme sonuçları, tuzlu şartlarda doğal ve Glomus mossea türü mikorizaların,mısır bitkisinin gelişmesi, makro ve mikro besin elementi alımı üzerine etkileri farklıolmuştur.Öte yandan tuz çözeltilerinin uygulanması ile mısır bitkisinin kök ve topraküstü kuru ve yaş ağırlıkları azalmıştır. Artan tuz konsantrasyonları test bitkisinin, Nahariç diğer besin elementlerinin alımını azaltmıştır. Deneme sonundaki en yüksekmikorizal enfeksiyon sayısı Glomus türünde T-1 tuz konsantrasyonunda % 56.67olarak saptanırken, doğal mikorizada T-2 tuz seviyesinde % 46.67 olarakbelirlenmiştir. Toprakta sayılan sporlar ise toplam olarak aynı tuz seviyelerindeiGlomus aşılanmış saksılarda 138 adet iken, doğal mikorizalı saksılarda 110 adetolarak tespit edilmiştir.Mikorizal aşılamanın tuz stresi altındaki bitkinin gelişme parametreleri ve besinelementi alımı üzerine etkisi olmamıştır. Ancak doğal mikoriza ile aşılama yapmakGlomus mossea türüne göre daha etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE EFFECT OF VAMON GROW NG OF CORNUNDER SALT STRESSTaliha UYSALSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Soil ScienceSupervisor: Assist. Prof. Dr. Refik UYANÖZ2007, Page: 76Jury: Assist. Prof. Dr. Refik UYANÖZProf. Dr. Saim KARAKAPLANProf. Dr. Kemal GÜRSalinity is one of the most important problem of the world lands so that theapplications of agricultural and landspace irrigation are carried out in a wrong waywitch is able to lead to problems of salinity, particularly on the places where thenatural drainage conditions aren?t enough.The overall aim of the research presented in this thesis to evaluate theimportance of arbuscular-mycorrhizal (AM) colonization of plants in management ofsaline lands. In order to the test the hypothes is that arbuscular mycorrhizal fungifrom saline soil have higher capacity to alleviate the saline stres in Zea mays.Test plant growth at six salt levels (T-0= 0.4 mS/cm, T-1= 0.5 mS/cm, T-2= 0.7mS/cm, T-3= 1.0 mS/cm, T-4= 1.6 mS/cm, T-5= 2.2 mS/cm), under greenhousecondition, inoculated with two type of mycorrhizae.The results show that the two isolates had different effects on growth,on makroand on mikro nutritions, uptaken by Zea mays under salt stress condition.Application of salt solution decreased the dry weight of the test plant. The highestmycorrhizal infection of roots was determined as % 56.67 from Glomus mossea and%46.67 from natural mycorrhiza inoculated plants. The issue of the spores countedout from the soils after the end of the thesis 138 in Glomus mossea and 110 in naturalmycorrhiza inoculated soils by the same salt levels.iiiMycorrhizal inoculation did not affect the growing parameters of the test plantand uptake of the makro and mikro nutritions. However, inoculation of naturalmycorrhiza was more affective than Glomus mossea.