Çelik hububat silolarının tasarım esasları
Design principles of steel grain storage silos
  1. Tez No: 199727
  2. Yazar: KAMİL ÖZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİCRAN AÇIKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silo, hububat silosu, çelik silo, silo tasarımı, silohunisi, destekleme çubuğu, çekirdek akımı, kütlesel akım, dairesel silo, silogeometrisi, merkezi/eksantrik doldurma/boşaltma, perçinli/vidalı/kaynaklı siloi, silo, grain storage silo, steel silo, silo design, hopper, funnelflow, mass flow, circular silo, silo geometry, concentric filling, eccentric filling, concentric discharge, eccentric discharge, riveted silo, bolted silo, welded siloii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Silolar hububat ve diğer daneli malzemelerin depolanıp korunması içinyapılan modern yapılardır. Silolar, tasarım yüklerinin yapının ekonomik ömrününtamamına yakın bir süre etkiyebilmesi ve kendi ağırlıklarından çok fazla kullanımyüklerine maruz kalmaları nedenleriyle diğer pek çok yapıdan ayrılırlar. Değişikkarakteristik özellikleri olan ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarakkullanılmakta olan çelik siloların tasarımına yönelik olarak Türkçe ve kapsamlı birkaynak olmaması nedeniyle bu çalışmanın bir boşluğu dolduracağı düşünülmektedir.Önümüzdeki muhtemel Avrupa Birliği üyeliği sonrasında ülkemiz için de yasalyaptırıma sahip olacak Eurocode temel alınarak yapılan çalışma, genelde çelik silolarözelde ise diğer türlere göre daha yaygın olan hububat silolarının tasarım esasları vetasarım felsefesinin sunulduğu bir şartname formatında düzenlenmiştir. Tasarımmetodu ve felsefesinin anlatılması, ardından sayısal örneklerle konununanlaşılırlığının artırılmasına çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Silos are modern constructions for storage and protection of grains as wellas other particulate solids. Silos are different to many other other structures for thatthey may be subjected to full loads from particulate solids for most of their economiclifes and they can carry operational loads several times higher than their self weights.This study is aimed to fill a gap as there is no comprehensive literature on steel silodesign in Turkish. It is assumed important that this study is made available beforeTürkiye?s probable admission for European Union which will stipulate Eurocodes asEuropean Standards. That is why this study is intended specifically design principlesand philosophy of steel grain storage silos and steel silos in a broader sense. Havingstated principles and philosphy numerical examples are presented to make subjectclearly understandable.