Konya ilinde buğday tohumlarıyla taşınan sürme (Tilletia ssp.) ve açık rastık (Ustilago nuda var. Tritici Schaffn.)hastalıklarının bulaşıklılığı üzerine araştırmalar
Researches on the infectious of bunt (Tilletia spp.) and loose smut (Ustilago nuda var. tritici)diseases on wheat seeds in Konya city
- Tez No: 199730
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NUH BOYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bulaşıklılık, Buğday, Konya, Sürme Hastalığı, Rastık Hastalığı, Bunt Disease, Infectious, Loose Smut Disease, Konya, Wheat
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİKONYA İLİNDE BUĞDAY TOHUMLARIYLA TAŞINAN SÜRME (Tilletiaspp.) ve AÇIK RASTIK (Ustilago nuda var. tritici Schaffn.)HASTALIKLARININ BULAŞIKLILIĞI ÜZERİNE ARAŞTIRMALARAzime ERARSLANSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBitki Koruma Ana Bilim DalıDanışman: DOÇ. DR. Nuh BOYRAZ2007,â¦â¦..sayfaJüri : Prof. Dr. Ahmet GÜNCAN: Doç. Dr. Nuh BOYRAZ: Yrd. Doç. Dr. Kubilay K. BAŞTAŞBu çalışma Konya İlinde hasat edilen buğday ürününün yanıklıkhastalıklarıyla (Sürme ve rastık) bulaşıklılık durumunu belirlemek amacıylayapılmıştır. Bunun için 2003 ve 2005 yıllarında Konya İlinin 16 ilçesinden toplanan260 buğday örneğinin sürme ve rastık hastalıklarıyla bulaşıklılığını saptamak içinsırasıyla tohum yıkama ve embriyo test yöntemi uygulanmıştır.Tohum yıkama yöntemi kullanılarak sürme (Tilletia spp.) ile bulaşıklılıkdurumları araştırılan buğday tohum örneklerinin 2003 yılında % 26.15'inin, 2005 iseyılında % 23.07'inin sürme ile bulaşık olduğu saptanmıştır. 2003 yılında en yüksekbulaşıklılık oranı % 50 ile Akşehir, Kadınhanı ve Selçuklu ilçelerinde, en düşükbulaşıklılık oranı % 0 ile Seydişehir ilçesinde bulunmuştur. 2005 yılında ise enyüksek bulaşıklılık oranı % 50 ile Seydişehir ve Kadınhanı ilçelerinde, en düşükbulaşıklılık oranı % 0 ile Akşehir, Meram ve Selçuklu ilçelerinde tespit edilmiştir.Bulaşık örneklerde saptanan spor yükü, yıllara göre sırasıyla 133- 7464 ve 133- 3800klamidospor/dane arasında değişmiştir. 2003 yılında ilçelere ait ortalama en yüksekspor yükü Kadınhanı ilçesinde (1079 klamidospor/dane), en düşük Seydişehirilçesinde ( 0 klamidospor/dane) bulunurken; 2005 yılında ise en yüksek Kadınhanıilçesinde (542 klamidospor/dane), en düşük Akşehir, Meram ve Selçuklu ilçelerinde(0 klamidospor/dane) saptanmıştır. Sürme türü olarak Tilletia foetida tespitedilmiştir.Açık rastık (Ustilago nuda var tritici) ile bulaşıklılık oranları embriyo testyöntemi ile araştırılan buğday tohum örneklerinde rastık ile enfekteli tohumarastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisRESEARCHS ON THE INFECTIOUS OF BUNT (Tilletia spp.) andLOOSE SMUT ( Ustilago nuda var. tritici Schaffn.) DISEASES ON WHEATSEEDS IN KONYA CITYAzime ERARSLANSelçuk UniversityInstitute of the Natural and Applied SciencesDepartment of Plant ProtectionSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuh BOYRAZ2007,â¦â¦.pagesJury Members : Prof. Dr. Ahmet GÜNCAN: Assoc. Prof. Dr. Nuh BOYRAZ: Assisst. Prof. Dr. Kubilay K. BAŞTAŞThis study was conducted to determine the infectious bunt and smut diseasesincidences on the wheat seeds harvested in Konya city. These diseases wereexamined by the application of seed washing and embryo test methods on 260 ofwheat seed samples collected from 16 different districts of Konya city in 2003 and2005 years.Seed washing test revealed that 26.15 and 23.07 % of wheat seed samplescollected in 2003 and 2005 years, respectively was determined to be infected withbunt (Tilletia spp.). The highest incidence of bunt infection (50 %) was observed inthe samples collected from Akşehir, Kadınhanı and Selcuklu districts while thelowest incidence (0 % ) was observed in the samples collected from Seydişehirdistrict in 2003. In 2005, the highest incidence (50 %) was observed in the samplesfrom Seydişehir and Kadınhanı districts, but the lowest incidence (0 %) wasobserved in the samples collected from Akşehir, Meram and Selçuklu districts. Thenumber of chlamydospore was determined to range between 133-7464 and 133-3800per seed in 2003 and 2005 years, respectively. The highest (1079 chlamydospore/perseed) and lowest mean (0 chlamydospore/per seed)) of chlamydospore numbers(chlamydospore/seed)) were found in the samples from Kadınhanı and Seydişehirdistricts, respectively in 2003. As for 2005, the highest mean value (542chlamydospore/per seed) was determined in the samples from Kadınhanı, however,lowest mean value (0 chlamydospore/per seed) was determined in the samples fromAkşehir, Meram, and Selçuklu districts. Tilletia foetida was determined on the wheatseed samples as a bunt species.According to embryo test method results, there was no any seed infected withsmut (Ustilago nuda var. tritici) among the wheat seed samples.