Isparta-Eğirdir karayolunun peyzaj planlama ilkeleri açısından incelenmesi
Evaluation of Isparta-Eğirdir motorway from landcape planning principles
  1. Tez No: 199755
  2. Yazar: CELAL DAĞISTANLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERPİL ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta-Eğirdir, karayolu, peyzaj planlama kriterleri, Isparta-Eğirdir motorways, landscape planning principles
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziISPARTA-EĞİRDİR KARAYOLUNUN PEYZAJ PLANLAMAİLKELERİ AÇISINDAN İNCELENMESİCelal DAĞISTANLIOĞLUSelçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıDanışman : Doç.Dr. Serpil ÖNDER2007, 130 SayfaJüri : Doç.Dr. Serpil ÖNDER: Doç. Dr. Nuh BOYRAZ: Yard. Doç. Dr. Sertaç GÜNGÖRKarayolları insanoğlunun doğadaki yaşamı için yaptığı mühendislikyapılarından birisi olarak dikkat çekmektedir. İçinden geçtiği tabiat kaynaklarını,kültürel ve tarihi güzellikleri belirli bir perspektifte sunmaktadır.Karayolu üzerinde ve çevresinde bulunan bitkiler çok önemli işlevleri yerinegetirirler. Genel anlamda ülkenin güzelleşmesine katkı sağlarken, daha özel manadayolda seyahat edenleri kar, fırtına ve tipi gibi iklimsel etmenlerden korurlar. Görselolarak çirkinlikleri kapatır, gürültü ve toz kirliliğini önler, yol güvenliğini artırarakyol ile çevre arasında denge kurarlar. Bu nedenlerden dolayı karayolu güzergahıüzerinde dikkat çeken kültürel ve yapısal ögelerin peyzaj planlamasının yapılmasızorunlu olmaktadır.Isparta-Eğirdir karayolu Antalya-Konya-Ankara ve Doğu Anadolu illerinibirbirine bağlayan karayolu üzerinde olmasından ve turistik bir ilçe olmasındandolayı önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, bu yol güzergahının çevre analizleriyapılmış ve peyzaj planlama kriterlerine göre öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMs ThesisEvaluation of Isparta-Eğirdir Motorway From LandcapePlanning PrinciplesCelal DAĞISTANLIOĞLUSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Landscape ArchitectureSupervisor : Assoc.Prof.Dr.Serpil ÖNDER2007, 130 PageJury : Assoc.Prof.Dr.Serpil ÖNDER: Assoc. Prof. Dr. Nuh BOYRAZ: Asst. Prof. Dr. Sertaç GÜNGÖRMotorways are interesting engineering constructions which are built byhuman being in nature. Motorways show natural resources and cultural historicalruins in different way of perspective.Plants around the motorway have an important functional positions.Generally they have good effects for environmental beauty, specially they preventthe travellers from meteorological events like snow, hurricane etc. Plant hide badenvironmental view, prevent from noise and dust pollution and increases motorwaysafety and forms stability between motorways and environment. For these reasons,cultural and structural factors must be done about landscape planning on themotorways.Isparta-Eğirdir motorway has an important role in Turkey. It connectsAntalya, Isparta to East region of Turkey, also Eğirdir town has a touristic potential.In this study this motorways environmental analysis had been done andenvironmental evaluated. Suggestions had been offered according to landscapeplanning principles.