Dilityum bis-oksalato bakır(II) hegzahidrat bileşiğinde EPR spektrumlarının incelenmesi
Investigation of EPR spectrum of dilithium bis-oxalato copper(II) hexahydrate compound
  1. Tez No: 199774
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DİLEK DADAYLI PAKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektron paramanyetik rezonans, g tensörü, Electron paramagnetic resonance, g tensor
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZETBilim Uzmanlığı TeziD L TYUM B S-OKSALATO BAKIR (II) HEGZAH DRAT B LEŞ Ğ NDE EPRSPEKTRUMLARININ NCELENMESÖzlem ÖZCANZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. Dilek DADAYLI PAKTAŞMayıs 2007, 61 sayfaBu çalışmada dilityum bis-oksalato bakır(II) hegzahidrat (DBBH) bileşiğinin manyetiközellikleri, daha önce kaydedilmiş olan elektron paramanyetik rezonans (EPR)spektrumlarının yeniden değerlendirilmesi ve kuramsal incelenmesiyle araştırılmıştır. Tekkristal örneklerin oda ve 150 K sıcaklığında kaydedilmiş olan spektrumları, düşük alanbölgesi (DAB) ve yüksek alan bölgesi (YAB) için değerlendirilmiştir. Amaca uygun olarakhazırlanan bilgisayar programı kullanılarak g tensör elemanları belirlenmiştir. Sisteminspin Hamiltoniyeninin özel yönelimler için çözümleri yapılmış ve D sıfır alan yarılmatensörü parametreleri kuramsal olarak tahmin edilmiştir. Sonuçlar kaynaklarda yer alandiğer çalışmalarla kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisINVESTIGATION OF EPR SPECTRUM OF DILITHIUM BIS-OXALATOCUPPER(II) HEXAHYDRATE COMPOUNDÖzlem ÖZCANZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of PhysicsThesis Advisor: Prof. Dr. Dilek DADAYLI PAKTAŞMay. 2007, 61 pagesIn this study, the magnetic properties of dilithium bis-oxalato cupper(II) hexahydrate(DBBH) compound was investigated by re-evaluation and theoretical examination of thepre-recorded electron paramagnetic resonance (EPR) spectrum. The spectrum of singlecrystal samples was evaluated in the low field region (LFR) and high field region (HFR) atthe room temperature and 150 K. By using the program prepared for our aim, the g tensorelements were obtained. The solutions of the spin Hamiltonien of the system for specialorientations were obtained and the parameters of the zero field splitting tensor D werepredicted theoretically. The results were compared with the other studies in the literature.