Dikmen (Ankara) bölgesinin jeoteknik özellikleri
Geotechnical properties of Dikmen (Ankara) area
- Tez No: 199775
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜLYA KESKİN ÇITIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeoteknik, Grovak, Dikmen, Geotechnic, Greywacke, Dikmen
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZETYüksek Mühendislik TeziDİKMEN (ANKARA) BÖLGESİNİNJEOTEKNİK ÖZELLİKLERİBurcay YILMAZZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Hülya KESKİN ÇITIROĞLUNisan 2007, 104 sayfaÇalışma alanı Ankara İli Çankaya İlçesinde yer almaktadır. Çankaya ilçe sınırlarıiçerisinde bulunan Dikmen mevkii doğusunda İmrahor, Batısında Karakusunlar,Kuzeyinde Yukarı Ayrancı ve Güneyinde Gölbaşı ile sınır teşkil etmektedir. Bu çalışmayakonu olan alan yaklaşık 16 km2 `lik bir alanı kapsamaktadır.İnceleme alanı ve yakın çevresinde yer alan litolojik birimler yaşlıdan gence doğru; fillit,çamurtaşı, grovak ve kireçtaşıdır. İnceleme alanında genel olarak Elmadağ Formasyonuhakimdir. Elmadağ Formasyonu, metamorfizması alttan üste doğru azalan kısmen kırıntılıkayalardan oluşan bir seri kaya gurubundan oluşmuş olup bu seri, ?Dikmen GrovakMelanjı? olarak adlandırılmaktadır.Çalışma alanının jeoteknik özellikleri; çalışma alanında yapılan gözlemler ile tespit edilmişve bu gözlemlerde, Uluslararası Kaya Mekaniği Derneği'nin 1981 yılında (ISRM, 1981)yayınlamış olduğu standartlar kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışma alanında bulunaniiiÖZET (devam ediyor)kayaçların mevcut süreksizliklerine ait fiziksel parametreler belirlenmiş ve kayacınjeoteknik açıdan sınıflaması amacıyla kullanılmıştır. Ayrıca; yine ISRM (1981) tarafındanbelirlenen standartlarda alınan arazi numunelerinin laboratuarda, ISRM (1981) ve Ulusay(2001)'de belirtilen standartlarda dayanım ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Laboratuarçalışmalarında elde edilen dayanım ölçüm sonuçları ve arazi çalışmalarında elde edilengözlemsel bulgular birleştirilerek çalışma alanında ana kaya niteliğinde olan grovaklarınkaya kütle sınıflaması yapılmıştır. Bu amaçla, RMR Kaya Kütle Sınıflama Sistemikullanılmış ve kaya kütle özelliklerinin belirlenebilmesi amacı ile kullanılan Hoek-BrownYenilme Ölçütü ile Jeolojik Dayanım İndeksi parametreleri hesaplanmıştır. Yapılançalışmalar neticesinde, inceleme alanında ana kaya niteliğinde olan grovakların ortaderecede sağlam kaya niteliklerine sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte;Hoek-Brown Yenilme Ölçütü, çalışma alanında inşa edilmesi planlanan mühendislik yapıtemelleri için izin verilebilir taşıma kapasitesinin belirlenmesinde kullanılmıştır.Çalışma kapsamında, inceleme alanından alınan numunelerin mineralojik ve petrografikanalizleri yapılmış ve diğer jeoteknik veriler ile birleştirilerek, karşılaştırmalı olarakçalışma alanının jeoteknik özellikleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisGEOTECHNICAL PROPERTIES OFDIKMEN (ANKARA) AREABurcay YILMAZZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of GeologyThesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Hülya KESKİN ÇITIROĞLUNisan 2007, 104 pagesStudy area is in Çankaya County of Ankara Province. Dikmen Area, which is in ÇankayaProvince border, that there is a border with İmrahor is in eastern part, Karakusunlar is inwestern part, Yukarı Ayrancı is in northern part and Gölbaşı is in southern part. The area ofthis study?s subject includes about 16 km2 area.Lithological units, which is in study area and near it, are stand in line the old to young;phyllite, mudstone, greywacke and limestone. Elmadağ formation is generally dominatingto the study area. Elmadağ formation has been formed from rock group; which formedclastic rocks, that has metamorphism it is decreasing bottom to top, is called ?DikmenGreywacke Melange?.Geotechnical properties of study area has been evaluated with observations which havebeen realized and also these observations has been realized with standards of InternationalSociety of Rock Mechanic which is published in 1981 (ISRM, 1981). Physical parametersvABSTRACT (continued)of rocks, which are in study area, have been determined and it has been used forgeotechnical classification of this rock. In addition, also samples, which have been takenaccording to ISRM (1981), have been realized to resistance measures with standards whichhave been pointed ISRM (1981) and Ulusay (2001). Rock mass classification ofgreywacke, which is main rock in study area, has been performed by joined with resistancemeasures results that have been to obtain in laboratory studies and observation inventions.RMR Rock Mass Classification System has been used for this aim and Hoek-Browndeformation criterion, which is used to determine of rock mass properties with GeologicStrength Index parameters, have been calculated. At the end of the studies, it has been todraw a conclusion to the greywacke, which is main rock in study area, has intermediaterock properties. However; Hoek-Brown deformation criterion has been used todetermining to permissible carrying capacity for construction foundations which has beenplanned to build in study area.Including of the study, geotechnical properties of study area has been discovered bymineralogical and petrography analysis of samples, which has been taken research area,have been performed and it has been joined with other geotechnical results.