Yaşlandırma ısıl işleminin AA 7075 malzemeli dikdörtgen plağın burkulma yükü üzerine etkisi
Effect of ageing heat treatment on buckling load of AA 7075 rectangular plate
- Tez No: 199782
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Burkulma, Yaşlandırma Isıl şlemi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZETYüksek Mühendislik TeziYAŞLANDIRMA ISIL ŞLEM N N AA 7075 MALZEMEL D KDÖRTGENPLAĞIN BURKULMA YÜKÜ ÜZER NE ETK SÖzkan ÖZZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakina Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Halil ÖZERMayıs 2007, 54 sayfaBu çalışmada, yaşlandırma ısıl işleminin, dikdörtgen alüminyum plakların burkulmagerilmesi ve yükü üzerine etkisi incelenmiştir. Plak sınır şartı olarak, yüklemenin yapıldığıiki kısa kenar basit mesnetli, diğer iki uzun kenar serbesttir. Plak malzemesi AA 7075(alüminyum alaşım 7075) olarak seçilmiştir. Önce, incelenen problemin kesin çözümüLêvy metodu ile elde edilmiştir. Aynı problem, Ansys paket programı kullanılarakmodellenmiştir. Kesin çözüm ile Ansys sonucu karşılaştırılmıştır. Kesin çözüm,yaşlandırma ısıl işlemi uygulanmamış dikdörtgen plağın burkulma gerilmesi ve yükü içinreferans olarak alınmıştır. Deneyde, yaşlandırma ısıl işlemi uygulanmamış plak, basmayüküne maruz bırakılarak kritik burkulma gerilmesi ve yükü belirlenmiştir. Kesin çözümve Ansys paket programı kullanılarak elde edilen sonuç, deneyden elde edilen burkulmagerilmesi ve yükü ile karşılaştırıldığında, çok yakın sonuçlar elde edildiği görülmüştür.Daha sonra sabit sıcaklık (130ºC) ve 8 farklı zaman aralığında (1, 2, 4, 8, 15, 30, 48 ve 60)yaşlandırma ısıl işlemi uygulanmıştır. Yaşlandırma ısıl işlemi uygulanmış numuneler içiniiiÖZET (devam ediyor)deneysel olarak belirlenen kritik burkulma gerilmeleri ve yükleri, yaşlandırma ısıl işlemiuygulanmamış plağın kritik burkulma gerilmesi ve yükü ile kıyaslandığında belirgin birmukavemet artışı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisEFFECT OF THE AGEING HEAT TREATMENT ONBUCKLING LOAD OF AA 7075 RECTANGULAR PLATEÖzkan ÖZZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mechanical EngineeringThesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Halil ÖZERMay 2007, 54 pagesIn this study, the effect of an ageing heat treatment on the buckling load and stress ofrectangular plate is studied. The boundary conditions of the plate are that the loaded edges(short sides) are simply supported and the unloaded edges (long sides) are free. AA 7075 isselected as a plate material. Exact solution of problem is obtained by using Lévy Method.The finite element model of the problem is obtained by the use of ANSYS Linear FiniteElement Code. An ageing heat treatment is performed for eight time intervals (1, 2, 4, 8,15, 30, 48 and 60) at constant temperature (130ºC). Based on this studies it is concludedthat the buckling load and stress of plate is increasing with an ageing heat treatment.Key Words : Buckling, Ageing Heat TreatmentScience Code: 625.03.02v