Çevre için eğitim: Balıkesir ili ilköğretim öğrencilerinin çevresel tutum, bilgi, duyarlılık ve aktif katılım düzeylerinin belirlenmesi üzerine bir çalışma
Education for environmental: A study on the level of determination of the primary students' environmental behaviour, knowledge, consciousness and active participitation in Balıkesir city
- Tez No: 199794
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Çevre Mühendisliği, Education and Training, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: lköğretimde çevre eğitimi, çevresel duyarlılık, aktif katılım, Balıkesir, Environmental Education, Primary school, environmental consciousness, activeparticipitation, Balıkesir
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÇEVRE Ç N EĞ T M: BALIKES R L LKÖĞRET M ÖĞRENC LER N NÇEVRESEL TUTUM, B LG , DUYARLILIK VE AKT F KATILIMDÜZEYLER N N BEL RLENMES ÜZER NE B R ÇALIŞMASelcen TECERZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüÇevre Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Ahmet ALTINOcak 2007, 138 sayfaYakın çevremizde ve yaşam ortamlarımızda günlük olarak çevresel bozulma izleriylekarşılaşılmaktadır. Ancak bilgi düzeninin artmasıyla birlikte çevresel ilgi de artmaktadır.Her geçen gün çevre sorumlu davranışlar artmasına karşın değişim daha yavaş olmaktadır.Çevre eğitimi halkın çevre konularına karşı farkında olma düzeyini arttırır ve ekolojiksürdürülebilirliğin yönünü olumlu şekilde değiştirebilir.Bu çalışmanın amacı, ilköğretim öğrencilerinin çevre problemlerine karşı çevreselduyarlılıklarının ve bu duyarlılık düzeyleri üzerine sosyo-demografik karakterlerininetkilerini belirlemektir. Bu tanımlayıcı çalışma, Balıkesir ilindeki Mehmetçik ÖO, SevinçKurşun ÖO ve Özel Fırat ÖOnda gerçekleştirilmiştir. Okullar, öğrencilerin sosyo-ekonomik durumlarına göre seçilmiştir. Çalışmada, birinci ve ikinci kademe öğrencilerineayrı ayrı olmak koşuluyla araştırmacılar tarafından geliştirilen ?çevresel duyarlılık ve aktifkatılım (DAK)? ölçütü uygulanmıştır. Öğrencilerin çoğu çevre konularına karşı ilgiliolduklarını ifade etmelerine rağmen, çevresel faaliyetlere aktif olarak katılmamaktadırlar.Daha yüksek sosyo-ekonomik düzeye sahip öğrencilerin okuduğu Mehmetçik ÖO ve ÖzelFırat ÖO nun toplam DAK puanı diğer öğrencilerden yüksek bulunmuştur. Genel olarak,kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre çevreye daha ilgili oldukları, çevre sorumludavranış göstermeye daha eğilimli oldukları görülmüştür. Demografik değişkenler,cinsiyet, ebeveynlerin eğitim düzeylerinin çevre duyarlılığı, aktif katılım, bilgi ve çevreseltavır üzerinde önemli etkiye sahip olduğu bu çalışmanın temel bulguları olmuştur. Çevreeğitimiyle ilgili okul müfredatlarının çevre konularına karşı duyarlı öğrencilerin çevreselaktivitelere katılım düzeylerinin arttırılmasına yardımcı olacak şekilde geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsC ThesisEDUCATION FOR ENV RONMENTAL: A STUDY ON THE LEVEL OFDETERMINATION OF THE PRIMARY STUDENTS? ENVIRONMENTALBEHAVIOUR, KNOWLEDGE, CONSCIOUSNESS AND ACTIVEPARTICIPITATION IN BALIKES R CITYSelcen TECERZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Environmental EngineeringThesis Advisor: Yrd.Doç.Dr. Ahmet ALTINJanuary, 2007, 138 pagesDaily there are confronted in our neighbourhoods and in the media sing of environmentaldegradation. However, there is also evidence that the environmental concern is alwaysincreased by much knowledge. Environmental repsonsible behaviour is increasing, but thechanges are modest. Environmental education increases public awereness and knowledgeof environmental issues and cahhenges and can prositively effect change in the direction ofecological sustainability.The purpose of this study was to determine primary students? consciousness towardsenvironmental problems and the influence of socio-demographic characteristics on it. Thisdescriptive study was carried out at three primary schools which are Mehmetçik, SevinçKurşun and Private Fırat Primary Schools, in Balıkesir city. The schools were selected onthe basis of socio-economic status. In the study, a two stage design was adopted; aquestionnaire designed by researcher on ?environmental consciousness and activeparticipitate scale (ECAPS) were applied either primary and secondary schools students.Althought most of student have stated that they were sensitive to environmental issues,they have not participitated to an activity about environmental issues. Total score ofECAPS of the students of Mehmetçik and Private Fırat Primary Schools the studentswhose parents have higher socio-economic status were higher than other students.Generally, these showed that girls are more environmentally concerned than boys and tendto display more environmentally responsible behaviour. The main finding of this researchis that, of the demographic variables, gender and level of parentel education have a majorinfluence on the pattern of environmental consicuosness, actively participitate andbehaviour. The school curricula with respect to environmental education should bedeveloped for the students who were sensitive about the environmental issues to increasetheir level of participitation of environmental activities.