Carvacrol, tymol ve rosmarinic asit içeren bitki ekstraktlarının etlik piliçlerde performans, sindirim kanalı histomorfolojisi ve kan parametreleri üzerine etkileri
Effects of plant extracts containing carvacrol, tymol and rosmarinic acid on performance, digestive tract histomorphology and blood parameters of broilers
- Tez No: 199818
- Danışmanlar: PROF.DR. NİZAMETTİN ŞENKÖYLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: broyler, karvakrol, timol, rosmarinik asit, aromatik ekstraktlar, broiler, carvacrol, tymol, rosmarinic acid, aromatic plant extract
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZETBu çalışma karvakrol, timol ve rosmarinik asit içeren bitki ekstraktlarının etlik piliçlerdeperformans, sindirim kanalı histomorfolojisi ve kan parametreleri üzerine etkilerini incelemekamacıyla yapılmıştır.Çalışma, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünün deneme ünitelerindegerçekleştirilmiştir. Ross 308 hibriti 192 adet bir günlük erkek civciv kullanılmış ve çalışma 21gün sürmüştür. Çalışmada 3 muamele grubu oluşturulmuştur:1) Bazal rasyon,2) Bazal rasyon + 1 kg/ton karvakrol, timol ve rosmarinik asit ekstraktı,3) Bazal rasyon + 2 kg/ton karvakrol, timol ve rosmarinik asit ekstraktı.Araştırma süresince hayvanlara yem ve su ad-libitum olarak uygulanmıştır. 23 saataydınlık, 1 saat karanlık olacak şekilde ışıklandırma uygulanmıştır. Deneme süresince civcivlerhaftalık olarak tartılmış ve her hafta yemliklerde artan yem tartılarak haftalık yem tüketimihesaplanmıştır. Araştırmanın 21. gününde her bölmeden birer hayvan olmak üzere toplam 24hayvandan analiz için kan örneği alınmıştır. Kesimden sonra sindirim organları tartılmış vehistomorfolojik inceleme için bağırsak örnekleri alınmıştır.Çalışmada sindirimi destekleyen yem katkı maddesi olarak kullanılan bitki ekstraktının heriki dozunun etlik piliç performans kriterleri, ince bağırsakların histomorfolojik parametreleri, kananaliz bulguları ve sindirim organlarının ağırlıklarına istatistiki olarak önemli bir etkisininolmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThis experiment was conducted to test the effects of an aromatic plant axtract consisted ofcarvacrol, tymol and rosmarinic asid on broiler performance, gut histomorphology and bloodparameters.The study was realized in the broiler experimental unit of Department of Animal Scienceof Tekirdağ Agricultural Faculty and 192 one-day-old male Ross 308 strain broiler chicks wereused. The experiment lasted for 21 days.Three treatments were consisted as the following;1) Control group (basal diet),2) Basal diet + plant extract (1 kg/ton feed)3) Basal diet + plant extract (2 kg/ton feed)Each of 3 treatment had 8 replications to which 8 birds were randomly. Thereforebirds were maintained in 24 battery brooders (3 tier wire cages) confined in an environmentallycontrolled experimental room. Feeds and water were offered freely. Experimentally diet was atypical broiler starter basal diet, containing mainly of maize and soybean meal. Lighting regimenwas 1 h dark to 23 h light. Weight gain and feed intake of the chicks were determined byweighting the chicks in weekly intervals. At the end of the experiment one bird was randomlypicked from each unit and kiled by cervical dislocation. Following dissection, proventriculus andgizzard were empited and washed through with tab water and weighted. All the removed organsand intestines were weighted and standardized according to 100 g body weight as well. Four cmileal piece was cut from each empited and washed intestine to measure. Villus height, villusdepth, crypt depth and lamina muscularis thickness.The results of the present experiment indicated that none of the supplemental level ofplant extract affected broiler performance, gut histomorphology or immunal blood parameters.