Tasarım bitkilerinin arz ve talebinin belirlenmesi üzerine bir araştırma: Edirne ili örneğinde
A study for the determination of supply and demand of project plants in Edirne province as an example
- Tez No: 199819
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RÜYA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tasarım bitkileri, arz ve talep, EdirneII, Design plants, presentation, demand, EdirneIII
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTasarım Bitkilerinin Arz ve Talebinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma: Edirne liÖrneğindeNilgün ERKMENTrakya ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Ana Bilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Rüya YILMAZSon yıllarda insan-çevre ilişkilerini zayıflatan etmenlerin başında çarpıkkentleşme, hızlı nüfus artışı, sanayileşme, tarım alanları başta olmak üzere meralar,parklar ve yeşil alanların azalmasına neden olmaktadır. Bunun sonucunda günümüzinsanının yeşil alan ve tasarım bitkilerine özlemin de kayda değer bir artışgörülmektedir.Edirne li'nin Avrupa'yı stanbul ve Ortadoğu'ya bağlayan yol üzerinde olması,sanayileşme ve nüfusun artması ile birlikte ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamstandartlarının artması sonucu tasarım bitkilerine olan talebi, her geçen gün değişerekartmaktadır. Yapılan bu araştırma ile Edirne li'nin tasarım bitkilerine olan arz vetalebinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada süs bitkileri özellikle dış mekan süsbitkileri tasarım bitkileri olarak adlandırılmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları ile halkayönelik tasarım bitkileri arzı, il genelinde özel fidanlık ve orman fidanlığındansağlanmaktadır. Tasarım bitkilerine olan talebin belirlenmesi için standart anketformları hazırlanarak, 2006 yılının mayıs ve ağustos aylarında anket çalışmasıyapılmıştır.Anket formları SPSS 13.0 (Statistical Program Of ScientificSearch) istatistikprogramının yardımıyla değerlendirilerek, elde edilen sonuçlar yorumlanmış, sonuçlarailişkin öneriler geliştirilmiştir.Araştırma sonucunda tasarım bitkilerine olan talebin artması yanında tasarımbitkilerinin estetik ve fonksiyonelliği de talep belirlemede önem kazanmış olduğugözlenmektedir.2007 125 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisA Study For The Determination of Supply And Demand of Project Plants n EdirneProvince As An ExampleNilgün ERKMENTrakya UniversityGraduate School Of Natural And Applied SciensesDepartment Of Landscape ArchitectureSupervisor : Yrd. Doç. Dr. Rüya YILMAZIn last years irregular urbanization , over population and industrializationcaused decreasing parks, green area and agricultural area. For this reason , it seemsan obvious demand about people?s longing for green area and conceiving plants.Also Edirne is on the way of Europe, stanbul and Middle East, the increase ofindustrialization and over population, economical, social and culturel life?s standartscaused demand of conceiving plants to increase day by day. n this study it is aimedto determine production and demand of conceiving plants in Edirne. In this studydecoration plants, especially outside decoration plants are named conceiving plants.Demand of Conceiving Plants by associations and establishments is generally obtainedfrom the private nursery and forest nursery. Standart public survey forms areprepared to determine for demand of conceiving plants. And the study is made inMay and August in 2006.Public Survey Forms are evaluated according to SPSS (Statistical Program OfScientific Search) program, the results are considered and about results somepropositions are developed.According to this study , beside the increase on demand project plants, theiresthetic and functional characteristics are also important on the determination of thedemand.2007 125 page