Ekim öncesi bazı tohum uygulamaları ile bamya (Abelmoschus esculentus L. Moench)'nın çimlenme, çıkış ve veriminin iyileştirilmesi
Improvement of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) seed germination, emergence and yield by some pre-sowing seed treatments
  1. Tez No: 199824
  2. Yazar: FURKAN TINMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT ARIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bamya, Sert kabukluluk, Tohum uygulaması, Verim, Çimlenme, Çıkış, Okra, Hardseededness, Seed treatment, Yield, Germination, Emergence
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZETEkim Öncesi Bazı Tohum Uygulamaları ile Bamya (Abelmoschus esculentus L.Moench)' nın Çimlenme, Çıkış ve Veriminin İyileştirilmesiFurkan TINMAZYüksek Lisans TeziT.C. Trakya ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBahçe Bitkileri Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Levent ARIN2007Bu çalışma, tohumlarında sert kabukluluk gözlenen bamya çeşitlerinde(Abelmoschus esculentus L. Moench) tohumların sert kabukluluk özelliklerinin giderilerekbitkisel gelişimin ve verimin arttırılmasına yönelik ekim öncesi tohum uygulamalarınçimlenme, çıkış ve verim üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Çalışmada, sıcaklık, nem ve uygulama zamanı kombinasyonları denenmiştir.Çalışma kapsamında ele alınan uygulamalar şunlardır: (i) Hiçbir uygulama görmemiştohumlar kontrol tohumu olarak adlandırılmışlardır, (ii) oda sıcaklığında nemli ortamda24 saat süre ile bekletme; (iii) oda sıcaklığında, nemli ortamda 72 saat süre ile bekletme;(iv) oda sıcaklığında, 72 saat süre ile %3'lük KNO3 uygulaması; (v) 40ºC'de 72 saatsüre ile bekletme; (vi) 40ºC'de yüksek nemde (%90-100) 72 saat süre ile bekletme.Elde edilen sonuçlara göre 15 ve 25ºC çimlendirme testlerinde çimlenmeoranları istatistiki açıdan önemsiz bulunurken, 15ºC çimlenme testlerinde çimlenmesüresi (gün) ve vigor indeksi önemli bulunmuş, çimlenme zaman dağılımı önemsizsonuç vermiştir. 25ºC çimlenme testlerinde ise çimlenme zaman dağılımı, çimlenmesüresi (gün) ve vigor indeksi istatistiki açıdan önemli çıkmıştır. 15 ve 25ºC çıkıştestlerinde tohum uygulamalarının vigor indeksi, çıkış zaman dağılımı, çıkış süresi(gün) ve çıkış oranı üzerine etkileri istatistiksel olarak önemli sonuç vermediğisaptanmıştır. Tarla denemelerinde tohum uygulamalarının verim üzerine etkilerininönemsiz olduğu gözlemlenirken, ekim zamanlarının toplam verim (kg/da) üzerine etkisiistatistiki açıdan fark yaratmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYImprovement of Okra (Abelmoschus esculentus L. Moench)? Seed Germination,Emergence and Yield by Some Pre-sowing Seed TreatmentsFurkan TINMAZM.Sc.ThesisTrakya UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of HorticultureSupervisor: Prof. Dr. Levent ARIN2007This work was carried out to overcome hardseededness in okra seeds(Abelmoschus esculentus L. Moench) by presowing seed treatments, enhancing overallvegetative growth and total yield, and their effects on germination, emergence andyield.In this work the effect of heat, moisture and treatment time combinations, asfollowings, (i) None of seed treatment was aplied (control seeds). (ii) to place the seedson filter paper moistened with distilated water in ambient temperature for 24 hours; (iii)to place the seeds on filter paper moistened with distilated water in ambient temperaturefor 72 hours; (iv) to place the seeds on filter paper moistened with 3% KNO3 in ambienttemperature for 72 hours; (v) to place the seeds on filter paper in 40 oC with 24 hours;(vi) to place the seeds on filter paper highly moistened (90-100%) with distilated waterin 40oC with 72 hours, were investigated. Additionally, vegetatif growth wasdetermined in two different sowing times, which are named as early and normal sowingtimes.The results of the statistical analysis show that the germination rates atgermination tests in 15 and 25 ºC were not significant. In germination tests in 15 ºC,germination time (day) and vigor indexes were significant and spread of germinationtime was not significant. According to data of emergence tests in 15 and 25 º, the effectsof seed treatment on emergence time (day), vigor indexes, speread of emergence timeand emergence percentage were not significant. Field test results proved that effects ofseed treatment methods on crop yield were not significant while the effect of sowingtime on total yield (kg/da) was statistically significant.