XP ve UML'nin yazılım geliştirme sürecine etkileri
XP's and UML's effects on software development processing
  1. Tez No: 199826
  2. Yazar: HAVVA GÜL KOÇER
  3. Danışmanlar: PROF. ŞİRZAT KAHRAMANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: UML, Modelleme, Yazılım Geliştirme, Süreç, Çevik Metodoloji, Sıra Dışı Programlama, Birleşik Modelleme Diliiii, UML, Modelling, Software Developing Process, Process, Agile Methodology, Extreme Programming, Unified Modelling Languageiv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziXP VE UML'N N YAZILIM GEL ŞT RME SÜREC NE ETK LERHavva Gül KOÇERSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüBilgisayar Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Şirzat KAHRAMANLI2007, 70 SayfaJüri : Prof. Dr. Şirzat KAHRAMANLIProf. Dr. Ahmet ARSLANDoç. Dr. Hakan IŞIKYazılım geliştirme sürecinde tasarımın ne zaman ne kadar yapılacağı herzaman tartışma konusu olmuştur. Yazılım mühendisliği metodolojileri veya süreçgüdümlü metodolojiler genellikle tasarımın kodlamadan önce ve ayrıntılı bir şekildeyapılmasını bu tasarımın bir modelleme dili ile belgelendirilmesini savunurlar. Çevikmetodolojiler ise tasarımın, aylarca çalıştıktan sonra bir defada ortaya çıkan bir şeyolmaktan ziyade devamlı olarak yapılan bir aktivite olması gerektiğini ve tasarımdagrafik çizimi veya modellemeye fazla vakit ayrılmaması gerektiğini savunurlar. Buçalışmada süreç güdümlü metodolojilerde tasarım aşamasında modelleme vedokumantasyon için çokça tercih edilen bir yöntem olan UML(Birleşik ModellemeDili) dili ve tasarımda sadece çok gerekli olduğu durumlarda modelleme ve grafikçizimi kullanılmasını taraftarı olan çevik metodolojilerin en popüler olanı XP(SıraDışı Programlama) incelenmiş ve sürece etkileri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisXP?S AND UML?S EFFECTS ON SOFTWARE DEVELOPMENT PROCESSINGHavva Gül KOÇERSelçuk UniverstyGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Computer EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Şirzat KAHRAMANLI2007, 70 PageJury: Prof. Dr. Şirzat KAHRAMANLIProf. Dr. Ahmet ARSLANDoç.Dr.Hakan IŞIKIn a software development process, the subject“how long design must bedone?”has been always discussed. Software engineering methodologies advocatesthat design must be done detailed before coding process and this design must bedocumented by a modelling language. Agile methodologies advocates that design isnot a suddenly appeared thing after a several moths working. According to appliedmethodologies design is a continously process and much time should not spend forgraphics and modelling. In this working, UML (Unified Modelling Language) whichis mostly preferred design time modelling and documenting and ExtremeProgramming (XP) which was used when modelling and graphics are very neededand mostly preferred by agile methodologies are studied and examined the effects onthe process.