Pomza ve uçucu kül kullanılarak imal edilen hafif betonların agresif su ortamlarında mekanik özelliklerinin araştırılması
An investigation of light weight concrete mechanical properties which made with pumice and fly ash under aggressive water conditions
- Tez No: 199827
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KÖKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Light weight concrete, pumice, fly ash, sulfate resistance cement, aggressive environmental, mechanical properties of concrete.IV
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziPOMZA VE UÇUCU KÜL KULLANILARAK İMAL EDİLEN HAFİFBETONLARIN AGRESİF SU ORTAMLARINDAMEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASIAybars Nejat YILDIRIMSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüİnşaat Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç.Dr. Ali KÖKEN2007, 103 sayfaJüri: Prof.Dr. Ali BERKTAYYrd.Doç.Dr. Hicran AÇIKELYrd.Doç.Dr. Ali KÖKEN (Danışman)Yapı sektöründe hafif beton kullanımı son yıllarda oldukça artmıştır. Hafif betonlar,normal betonlara göre çok daha hafif olmasından dolayı taşıma, kullanım ve işçilikteönemli tasarruf sağlar. Temele aktarılan yük azalır ve yaklaşık %15-20 oranındainşaat demiri tasarrufu sağlanır. Isı ve ses yalıtımı olarak normal betona göreyaklaşık olarak dört kat fazla yalıtım kalitesi sağlanır. Binalar dondan etkilenmez.Yangına karşı normal betona göre daha fazla dayanım sağlar, ayrıca hafif betonlarınkullanıldığı yapılarda küflenmeye ve haşerelere karşı da direnç sağlanmış olunur.Bu çalışmada, ülkemizin rezerv kaynakları bakımından zengin olması sebebi ileNevşehir Bims agregası (pomza taşı) kullanılarak hafif beton üretilmesi ve üretilenbetonların farklı agresif ortamlardaki dayanım özelliklerinin incelenmesiamaçlanmıştır. Bu amaçla 350 ve 450 dozlu olarak iki farklı karışımda üretilen hafifbeton küp, silindir ve kiriş numuneler normal su, tuzlu su ve asidik ortamda küredilmiştir. Kür süreleri 7, 28 ve 90 gün olarak seçilmiştir. Kür sürelerinin sonundahazırlanan deney numuneleri basınç, silindir yarma ve kiriş eğilme deneylerine tabiitutulmuştur. Gerçekleştirilen deneyler sonucunda, beton dozajının, beton yaşının veagresif ortam şartlarının pomza ve uçucu kül kullanılarak üretilen hafif betonnumunelerin dayanım özelliklerine etkisi irdelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göreyeni yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.Anahtar Kelime: Hafif beton, pomza, uçucu kül, sülfata dayanıklı çimento, agresifortam, beton dayanım özellikleri.II
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisAN INVESTIGATION OF LIGHT WEIGHT CONCRETE MECHANICALPROPERTIES WHICH MADE WITH PUMICE AND FLY ASH UNDERAGGRESSIVE WATER CONDITIONSAybars Nejat YILDIRIMGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Civil EngineeringSupervisor: Asist. Prof. Ali KÖKEN2007 , 103 pagesJury: Prof. Ali BERKTAYAsist. Prof. Hicran AÇIKELAsist. Prof. Ali KÖKEN (Supervisor)In last year, using of light weight concrete has increased fairly. Light weightconcretes have a lot of advantages instead of normal concretes like such as adecrease in transporting, usage and utility costs because of having light weight. Alsothe use of light weight concretes decrease the weight of the buildings so that theforces that are carried by the foundations will be less and by this way the usage of thesteel will be lower as % 15-20 approximately. Also light weight concretes made ofpumice will make four times more heat and sound isolation than normal concrete.The buildings which are use a light weight concrete made of pumice, will not getaffected from freeze and they will have high resistance against fire and corrosion andfor other environmental conditions. In these conditions, light weight concretes madeof pumice have many advantages than normal concrete.IIIIn this research, Nevşehir pumice aggregate is used to make light weight concrete,because of our country have rich pumice aggregate reserve. Therefore, 350 and 450dosage light weight concrete was produced which cube, cylinder and beam shaped.Light weight concrete specimens were cured in water, salty water and acidicenvironment. Concrete specimens were tested under after 7,28 and 90 days curing.Axially compression test, splitting test and bending tests were performed. The effectof concrete dosage, concrete age and the environmental conditions were investigatedon light weight concrete behaviors. New suggestions were made for new works thatwill be carried out in the future.