Hafif agregalı blok üretiminde yatağan uçucu külünün etkisinin araştırılması
Investigation the effect of Yatağan fly ash on light aggregate block production
  1. Tez No: 199828
  2. Yazar: VEYSEL ÖZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, Hafif Agrega, Basınç, Ultrases hızı, Isı, iletkenlik, fly ash, light aggregate, compressive stress, ultrasound, coefficient of thermalconductivity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZETÜlkemizde elektrik enerjisi üretimin bir kısmı termik santrallerden elde edilmektedir. Busantrallerin en önemli yan ürünleri uçucu küllerdir. Uçucu küllerin santrallerdenuzaklaştırılması ekolojik ve ekonomik sorunları artırır.Bu atıkların ekonomiye katkı sağlaması için birtakım çalışmalar yapılmış ve bu çalışmalarınsonunda uçucu külün yapı sektöründe bağlayıcı malzemenin bir kısmı yerine kullanılabileceğisonucu çıkmıştır. Uçucu külün kullanım sebebi, uçucu küllerin atım masrafını azaltması,üretilen betonun maliyetini düşürmesi ve ekolojik dengenin sağlanmasıdır.Bu çalışmada T.S.'ye göre uygun kriterler taşıyan Yatağan uçucu külü kullanılmıştır. Yatağanuçucu külü toplam kalsiyum oksit miktarına göre yüksek kalsiyumlu (CaO >%10) olaraksınıflandırılmıştır.Çimento dozajı için de 220 kg/m³ seçilmiştir. Çimento, Afyon çimento fabrikasında üretilennormal portlant çimentosu (PÇ. 32.5 ve PÇ.42.5) kullanılmıştır. Hafif agrega olarak Pomza,diatomit, tüf kullanılmış ve toplam 216 tane numune üzerinde deneyler tamamlanmıştır.Katkı olarak çimento miktarının (%10, %20, %30 oranında) Yatağan termik santralindenalınan uçucu kül kullanılmıştır. Isı iletim katsayıları Dokuz Eylül Üniversitesi MakineMühendisliği Laboratuarlarında, diğer deneyler Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik EğitimFakültesi Yapı Eğitimi laboratuarlarında yapılmıştır.Bu çalışmada deneysel olarak hafif agregalı blok elemanların, ilk ve ileri yaştaki basınçdayanımı, ultrases hızı, kılcallık ve ısı iletkenlik özelliklerini, uçucu külün nasıl etkilediğiincelenmiştir.Uçucu kül hafif agregalı blok üretiminde, çimento miktarının %10 u oranındakullanıldığında, olumlu bir etki sağlamaktadır. Ancak bu oran %10 dan fazla olursa olumsuzbir etki yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn our country, some of our electrical energy is produced in thermic energy stations. The mostimportant side products of these stations is fly ashes. Getting rid of these ashes rises someeconomical and ecological problems. Some studies have been done in order to make acontribution of these ashes for the economy and in the end of these studies the conclusion ofthese ashes can be used in building sector instead of a certain amount of binding material hasbeen made. The aim for this is the decreasing of the cost of produced cement and the cost ofgetting rid of these fly ashes and moreover providing ecological balance.In this study , Yatağan fly ash which is in accordance with Turkish Standarts, was used.› % 10 ) according to the rate ofYatağan fly ash was classified as of high calcium? (CaOtotal calcium amount.For the amount of cement , it was 220 kg/ m³. The cement was the normal portland cementwhich is produced in Afyon Cement Factory. As for the light aggregate , pumice diatomicand tuff was used and experiments were done on 216 examples. As for the addition , insteadof a certain amount of cement ( %0, %10, %20, %30), fly ash from Yatağan Power stationwas used. Heat conduction coefficients in Machinery Engineering Faculty at Dokuz EylülUniversity, other experiments are done in the laboratories of Afyon Kocatepe UniversityTechnical Teaching Faculty Education of Building.In this study we examined how this block elements with light aggregate affects the resistancefor compressive stress the first and next years, ultrasound speed, and the aspects of capillaryand heat conduction.When we used fly ash instead of a certain amount of cement in producing blocks with lightaggregate, we reached positive consequences. But if this relate is higher we find negativeconsequences.