Otomatik stoklama ve stok yenileme sistemlerinin incelenmesi ve mermer sektörüne yönelik bir uygulama
Investigation of automatic storage and retrieval system and application to marble industry
- Tez No: 199837
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: AS/RS, OSSYS, Otomatik depolama, PLC, SCADA, CIM, FMS, AS/RS, Automatic Storage and Retrieval Systems, PLC, SCADA, CIM, FMS
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİOTOMATİK STOKLAMA VE STOK YENİLEME SİSTEMLERİNİNİNCELENMESİ VE MERMER SEKTÖRÜNE YÖNELİK BİR UYGULAMAİsmail YABANOVAAfyon Kocatepe ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektrik Eğitimi Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Hasan ÇİMENBu çalışmada Otomatik Stoklama ve Stok Yenileme Sistemlerinin yapısı, çeşitleri,kullanım alanları incelenmiş ve mermer endüstrisine yönelik bir uygulamagerçekleştirilmiştir. Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte fabrikalardakiüretimde insan gücünün yerine bilgisayar kontrollü makineler ve robotlarkullanılmaya başlanmıştır. Üretilen ürünün depolanması, stok takibi ve istenildiğindedepodan tekrar geri alınması büyük önem taşımaktadır. Afyonkarahisar ve çevresindemermer ocaklarının yoğunluğu mermer endüstrisinin gelişmesine neden olmuştur.Günümüzde farklı ürünlerin depolanmasında otomatik depolama sistemlerininkullanılmasına karşın mermer endüstrisinde böyle bir uygulamaya rastlanmamaktadır.Mermer fabrikalarında işlenen mermerin taşınmasında ve depolanması esnasındabirçok kaza meydana gelmektedir. Bu kazaları önlemek, insan faktöründenkaynaklanan hataları en aza indirmek ve maliyeti azaltmak için böyle bir çalışmayapılmıştır.Yapılan bu çalışmada işlenen mermerlerin renklerine göre depolanması sağlanmıştır.Uygulamada Teknik Eğitim Fakültesi Elektrik Eğitimi Bölümünde bulunan esneküretim sisteminin otomatik depolama istasyonu kullanılmıştır. Bu istasyonun kontrolüprogramlanabilir mantıksal denetleyici ile yapılmıştır. İstasyondaki parçaların stoktakibi ve istasyonun kontrolünü görselleştirmek için istasyona SCADA programıyazılmıştır. Sonuç olarak mermer endüstrisine uygulanabilir şekilde otomatik stoklamave stok yenileme sistemi gerçekleştirilmiştir.2007, 76 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisINVESTIGATION OF AUTOMATIC STORAGE AND RETRIEVAL SYSTEMAND APPLICATION TO MARBLE INDUSTRYİsmail YABANOVAAfyon Kocatepe UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electric EducationSupervisor: Prof. Dr. Hasan ÇİMENIn this study, Automatic Storage and Retrieval System structures, types and usagescopes are investigated and a new implementation has been applied to marbleindustry. In these days that technology goes ahead too fast, computer controlledmachines and robots are being started to be used instead of man power in productionprogress of factories. Storing of the product produced, tracking the inventory andretrieving the product on request, carry weight. The density of the marble quarriescaused to development of marble industry in Afyonkarahisar and surroundings. Todayalthough automatic storage systems are used for storing of various products, no suchapplication can be seen in the marble industry. During the progress of transportationand storing the marble operated, too many accidents happen in marble factories. Sucha study has been implemented in order to prevent and minimize the mistakes by manfactor and also reduce the cost.In this study it has been obtained to store the marbles in according to their colors.Flexible production system?s AS/RS station in Electricity Education Department ofTechnical Education Faculty has been used in the application. Control of the stationwas provided by S7-300 PLC. SCADA program has been written for storage trackingand to visualize the control of station. Consequently Automatic storage and retrievalsystem has been realized which can be applicable for marble industry.2007, 76 page